Sista sticket för diabetiker

ÄLMHULT Artikeln publicerades
"Att mäta med hjälp av stick och teststickor har blivit betydligt billigare med åren och är fortfarande en bra metod, men vi ser ändå fördelarna med att erbjuda alla den nya skanningstekniken", säger Stephan Quittenbaum, som är ordförande i regionens läkemedelskommitté.
Foto:Urban Nilsson
"Att mäta med hjälp av stick och teststickor har blivit betydligt billigare med åren och är fortfarande en bra metod, men vi ser ändå fördelarna med att erbjuda alla den nya skanningstekniken", säger Stephan Quittenbaum, som är ordförande i regionens läkemedelskommitté.

Han har åldrats med ungdomsdiabetes. Trots att livet hängt på en skör tråd. Ivar Karlsson ser ljuset i ny teknik utan blodiga nålstick.

Han for i backen 18 gånger på grund av lågt blodsocker när det var som jävligast. Smällar som inte sällan slutade med blåljustransport. Så var livet innan Ivar Karlsson hittade balans i tillvaron tack vare fingertoppskänsla i sitt förhållande till insulin.

För sockret åkte länge jojo.

– Men jag har lärt mig att äta rätt och regelbundet och jag börjar varje dag med 45 minuter gymnastik och havregröt med en massa nyttigheter i. Annars är det rejäl husmanskost som gäller.

Det är lite av ett mirakel att han fått ordning på sina värden, och ännu bättre ska det bli.

– Nu sticker jag mig i fingrarna flera gånger om dagen för att mäta sockret, berättar Ivar Karlsson.

Innan den årliga diabetesdagen i mitten av november slipper han det blodiga hantverket. För precis som andra kronobergare med typ 1-diabetes har han snart tillgång till modern kontrollteknik i form av en glukosmätare som läser av blodsockervärdet automatiskt, samt en sensor på armen som sänder ut radiosignaler. Diabetikern behöver bara skanna sensorn. Så varför sticka om du kan skanna?

– Vi har förmånen att erbjuda kontinuerlig blodsockermätning till alla med diabetes typ 1 i Kronoberg. Det kostar en del, uppskattningsvis runt 15 000 kronor mer per person och år jämfört med den tidigare metoden där patienten stack sig i fingrarna flera gånger om dagen och kollade med teststickor, säger Stephan Quittenbaum, som är ordförande i regionens läkemedelskommitté.

Han ser den nya produkten som en välinvesterad kvalitetshöjare, som dessutom indikerar om glukosvärdet är på väg upp eller ner så att diabetikern själv kan stabilisera läget.

Ivar Karlsson var 53 år när han 1988 fick sin typ 1-diagnos, så kallad ungdomsdiabetes. Till skillnad från den vanligare och ibland livsstilsklassade typ 2-varianten slås immunförsvaret helt ut. De insulinproducerande betacellerna i bukspottskörteln angrips och kroppens egen produktion upphör. Vilket innebär att blodsockret måste regleras med insulininjektioner.

Ivar Karlsson växte upp i Millebygden, började sitt strävsamma yrkesliv som springsjas i Osnaköp och fick lärlingstjänst som smed i Älmhult. Så småningom öppnade han bilmekanikerfirma med sin bror.

De hade flera anställda och jobbade outtröttligt till hälsan sa stopp.

Ivar slutade 1993 och sålde -95. Att sjunga i kör och skriva dikter med rim och reson – otaliga har publicerats i Smålandsposten och Mera Älmhult – har lyst upp tillvaron. Det är aldrig för sent och nu ser den 82-årige pensionären med klassad ungdomsdiabetes fram mot en enklare och stabilare vardag.

Fakta

Internationella diabetesdagen

Årligen den 14 november. Startades av International Diabetes Federation och WHO 1991 för att uppmärksamma en sjukdom som ökar i hela världen.

Den 14 november 1891 föddes Frederick Banting, upptäckare av insulin.

Diabetesförbundet beräknar att 450 000 har diabetes i Sverige, varav 85-90 procent har typ 2.

Visa mer...