Inte ett juste sätt att kampanja

Moderator Artikeln publicerades

I fredagens tidning publicerade Smålandsposten en annons för Sverigedemokraterna.

Texten var ett brev till Sveriges politiker kring mestadels invandringspolitik.
Annonsen i sig är i mitt tycke möjlig att publicera om man ser till innehållet, även om jag kan ha anmärkningar på enskilda formuleringar. Massinvandring är en sådan, ständigt slentrianmässigt använd av Sverigedemokraterna. Men trots att innehållet i stort alltså var okej blev beslutet att publicera annonsen ändå svårt.
Grunden i en politisk diskussion handlar om att det är mer än en åsikt som förs fram. Redaktionellt jobbar Smålandsposten hårt för att alla partier ska ha samma möjlighet att nå fram med sina åsikter i en valrörelse.
Texten i Sverigedemokraternas annons är skriven som en debattartikel – och borde därför ha skickats in till vår debattredaktion. För det är brukligt att de som apostroferas i en text ska ha möjlighet att omgående kommentera, på vår debattsida har vi självklart sådana regler.
Att därför leverera kritik, skrivet på rätt sida gränsen eller inte, på betald annonsplats blir problematiskt: Sverigedemokraterna riskerar att få stå oemotsagda.

Vanligen väljer annonsörer – politiska eller inte – att berätta om sitt erbjudande utan att blanda in andra. En elektronikkedja berättar till exempel om sin billiga TV – men sällan om att den är billigare än hos en namngiven konkurrent.
Avsändaren sätter agendan i sin egen annons och att politiskt kampanja för sina egna åsikter är sålunda inte problematiskt. Det parti som köper en annons i Smålandsposten gör det för att visa var det står.
Men att blanda in andra partier, tja? det är helt enkelt något vi tidigare inte sett i särskilt stor skala. Och i mitt tycke är det inte ett juste sätt att kampanja.
Avgörandet föll till slut på innehållet. Till skillnad från några andra annonser från Sverigedemokraterna – vissa har jag valt att inte publicera – höll den här relativt god ton. Därför fick den plats i Smålandsposten.
Rätt eller fel? Hör av dig med dina åsikter till oss på Lobbyn.