Vad är egentligen djurmisshandel?

Moderator Artikeln publicerades

Häromdagen gick vi förbi en man som var tydligt påverkad av droger. Mannen hade en hund som han gick och pratade med. Mitt sällskap påpekade när vi gått förbi att det är synd om hundarna till missbrukare. Jag svarade att jag tror att de hundarna ofta har det mycket bättre än många andra hundar. Sällskapet tyckte att jag hade fel och sa att hundarna i missbruksmiljöer kanske får stryk ibland.
Innan ni vill uttrycka er avsky mot mina kommande åsikter så ska jag bara säga att jag har haft hund i hela mitt liv. Jag är uppvuxen i en släkt som alla har haft hundar. Jag förespråkar inte misshandel av djur. Däremot så tycker jag att det finns värre saker för en hund att utstå än att få ett rapp med kopplet.
Våra barn har aldrig fått sitta och dra och slita i våra hundar som man ser att andra tillåtit. Våra hundar har aldrig blivit nertryckta i någon barnvagn, säng med täcke eller fått ha kläder på sig. Hundar är ingen leksak.
Men hundarna har fått veta sin rang i flocken. När de varit uppnosiga tonåringar så har det hänt att jag brottat ner dem. De har fått veta sin plats och något gullande för att det varit synd om dem har har aldrig hänt.
Min poäng är att om ni tittar på hundarnas naturliga sätt så kan ni få se grymma slagsmål mellan hundar, men ni har aldrig sett en hund med kläder på.
Många hundägare följer alla dessa serier som finns om hunduppfostran. Och på nästan varenda anslagstavla i våra butiker kan vi se folk som kan hjälpa dig med din problemhund.
Är det så svårt egentligen? Hunden vill ha mat, en flock, en arbetsuppgift och veta sin plats. Eller har jag fel? Vad tycker du? Det kanske är fel att låta hunden få bete sig så naturligt som möjligt i en miljö som inte är den naturliga?
När jag och mitt sällskap fortsatte promenaden så mötte vi en familj med en hund som drog, skällde och var allmänt missnöjd med dem som var ute och gick med honom/henne.
Bakom oss gick missbrukaren med sin hund, utan koppel. Hunden hade full koncentration på sin flockledare.
Moderator · lobbyn
Elisabeth
Anderberg är
debattredaktör
och samtalar här med läsare.