Nöje

Harry Dean Stantons sista

Nöje Artikeln publicerades

I ett bitterljuvt avsked visar den legendariske skådespelaren Harry Dean Stanton fin form i en roll som känns som gjord just för honom.

 

Harry Dean Stanton spelar enstöringen Lucky, som inser att livet snart är slut.
Foto: Njuta films
Harry Dean Stanton spelar enstöringen Lucky, som inser att livet snart är slut.

Om man kanske innerst inne känner att man har sett sin beskärda del av skildringar av åldrande mäns dödsångest, och egentligen längtar efter andra perspektiv, är den här filmen inget att satsa på.

Men om man ändå kan tänka sig det här upplägget så är ”Lucky” definitivt rätt film att välja. Och det dels tack vare Harry Dean Stanton – som makabert nog spelar en av sina allra sista roller på ett sätt som känns enormt förebådande – och dels tack vare ett fascinerande litet sidospår som handlar om den bortsprungna landsköldpaddan President Roosevelt.

Ägaren till sköldpaddan spelas av Stantons vän regissören David Lynch, och han sitter i några ljuvliga scener i en bar, som skulle kunna vara hämtad ur ”Twin Peaks”, och berättar om sin relation till denna bortsprungna vän.

Harry Dean Stanton gick bort i höstas men gör en stark tolkning i
Foto: Stefania Rosini
Harry Dean Stanton gick bort i höstas men gör en stark tolkning i "Lucky".

I övrigt händer i stort sett följande i lunken som utgör händelsekedjan i den här filmen: Lucky vaknar, dricker kaffe, gör sin morgonyoga i kalsingarna, går en vända till sitt lokala fik, går hem och kollar på tv. När kvällsskiftet tar vid går han till den där baren och hänger med sina också i princip hundraåriga vänner.

Den här dagliga rutinen får ett abrupt avbrott när Lucky en dag, oförklarligt, ramlar ihop framför sin kaffebryggare. Läkaren som undersöker honom hittar inget direkt fel. Men Lucky förstår vartåt det barkar.

I ett allt annat än krävande tempo spelas små till synes vardagliga scener upp, där Lucky tänder en cigg, möter en medmänniska och diskuterar religion, filosofi, livet och döden.

Det här hade ju kunnat bli skittråkigt, och nog kunde den debuterande regissören (och skådespelaren) John Carroll Lynch ha dödat några segdragna darlings, men tack vare Harry Dean Stantons utstrålning och sköna närvaro blir det roligt, sorgligt och hemskt att följa hans liksom omedelbart älskvärda gubbstrutt in i mål.

Harry Dean Stantons generation är snart helt borta och vetskapen om att skådespelaren själv avled, vid 91 års ålder, tidigare i höstas ger en existentiell klangbotten åt filmupplevelsen, måhända oförutsedd men starkt bidragande till den förhöjda känsla som omger den.

 

Lucky

Genre: Drama

Premiär: 27 oktober 2017, Folkets bio Växjö.

I rollerna: Harry Dean Stanton, David Lynch, Tom Skerrit med flera.

Regi: John Carroll Lynch

Speltid: 1 timme 28 minuter

Censur: 15 år