Annons
Nyheter

350 000 i skadestånd till 16-årige pojken misstänkt för mord på Dalbo

Den nu 16-årige pojke från Växjö som i Göta hovrätt friades som misstänkt för ett mord på Dalbo i september 2005 får 350 000 kronor i ersättning av justitiekanslern (JK) för det halvår han som häktad satt frihetsberövad.
Nyheter • Publicerad 12 oktober 2006

Enligt det beslut som justitiekanslern Göran Lambertz fattade på onsdagen, har pojkens låga ålder vid tiden för frihetsberövandet i september 2005 gjort att hans lidande får bedömas ha varit betydligt större än normalt.

Begärde 600 000 kronor JK skriver också att "omständigheterna att frihetsberövandet föranleddes av en mycket allvarlig brottsmisstanke och att det mediala intresset var stort, bör även medföra en förhöjd ersättning."Genom sin sjätte och sista advokat i målet, Magnus Lund från Malmö, begärde pojken 600 000 kronor i skadestånd. Då hade Växjö tingsrätt som första rättsinstans dömt pojken till ungdomsvård för dråp.

Annons

Friad i hovrätten Domen överklagades till Göta hovrätt som friade den då 15-årige pojken från alla misstankar.

Då hade pojken varit häktad i två omgångar, dels mellan den 11 september och 1 november 2005, dels mellan den 7 november 2005 och 8 mars 2005. Den friande domen banade vägen för skadeståndskravet som nu till stora delar blir uppfyllt.

- Jag har varit i kontakt med min klient och han verkar relativt nöjd med utfallet. Pojkens låga ålder gör att det här ett unikt fall som knappast går att jämföra med något annat. Men vi kan slå fast att 350 000 kronor är ett klart högre belopp än vad som är vanligt, säger advokat Magnus Lund.

Förblir olöst Om inga nya omständigheter kommer fram tyder nu allt på att fallet förblir olöst. Den äldre broder som erkände knivmordet har polisen inte nått.

- I nuläget är det mesta uttömt och ingen utredning pågår, säger biträdande chefsåklagare Yvonne Rudinsson, Växjö.

Berne Persson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons