Annons
Nyheter

Akademiska ställer in operationer hela helgen

Alla operationer och all planerad slutenvård vid Akademiska sjukhuset i Uppsala ställdes in från tidigt på fredagsmorgonen. Vården väntas återupptas först på tisdag.
Orsaken är uteblivna leveranser av förbrukningsmaterial som handsprit, sterila handskar och katetrar.
Sjukvård (TT) • Publicerad 11 oktober 2019
Alla planerade operationer ställs in på Akademiska sjukhuset i Uppsala över helgen. Arkivbild.
Alla planerade operationer ställs in på Akademiska sjukhuset i Uppsala över helgen. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Stoppet införs för att säkerställa den akuta vården och vården av de patienter som redan ligger inne.

Inledningsvis informerade sjukhuset om att den planerade slutenvården och operationer skulle ställas in i ett dygn. Men nu har de tagit beslut om att förlänga stoppet fram tills på tisdag.

Dygnet runt

Annons

Problemen med leveranserna uppstod i samband med att man bytte leverantör vid månadsskiftet. Nu jobbar personal dygnet runt med att få tag på förbrukningsmaterial från andra ställen.

– Vi jobbar med att få material från alternativa leverantörer, bland annat de vi anlitat tidigare. Vi har också kontakt med andra sjukhus, till exempel Karolinska, som inte har samma brist, säger Mikael Köhler, sjukhusets chefsläkare.

Fem regioner

Han vill inte svara på om han har fortsatt förtroende för Apotekstjänst som skulle ha levererat sjukvårdsartiklarna.

– Jag har fullt fokus på att lösa den akuta situationen, så förtroende får någon annan uttala sig om. Men de har inte skött de leveranser de sagt att de skulle sköta, så mycket kan jag ju säga.

Totalt påverkas fem regioner av de uteblivna leveranserna. Förutom Uppsala anlitar även Örebro, Dalarna, Västmanland och Sörmland samma företag.

I Örebro har man gått upp i så kallat stabsläge men det ska inte leda till några inställda operationer, enligt chefsläkaren Claes-Mårten Ingberg.

– Det ska vi inte behöva göra, vi har även fått in en leverans under gårdagen, men det är oklart vad exakt som var i den, säger han till P4 Örebro.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons