Äldre par hann inte stiga av tåget

Karlshamn Artikeln publicerades

Paret lämnade en lång flygresa bakom sig och såg fram emot att komma hem. Men de hann aldrig kliva av tåget.

– Vi ska aldrig mer åka tåg, säger den 80-årige mannen.

Efter 16 dagar i ett soligt och varmt Singapore satte sig Karlshamnsparet på tåget i Köpenhamn i tisdags. De fullpackade väskorna lades upp på hyllan och sköts under ett säte mittemot deras plats. Någon station innan Karlshamn passade maken i paret på att ta ned väskan från hatthyllan. Väskan under sätet fick ligga kvar tills tåget stod still nästa gång.

– Jag som är 80 år kan inte flyga upp och börja dra ut väskan när tåget går i 100 kilometer. Så jag väntade tills tåget hade stannat, berättar mannen.

När han och hustrun hade alla sina väskor gick de mot utgången. Paret var precis framme vid dörren när den slog igen mitt framför näsan på dem.

– Jag tryckte på en massa knappar, gröna och röda, men ingenting hände.

Utanför dörren svischade Karlshamn förbi. Paret tog kontakt med konduktören som talade om att de låg efter i tidsschemat och därför bara gjorde ett kort stopp i Karlshamn.

– Jag blev rent förbaskad och frågade henne om man ska behöva ha löpskor på sig för att hinna springa ut genom dörrarna.

När tåget stannade i Bräkne-Hoby hoppade paret av. Där stod de ute och i frös i närmare en timme innan tåget mot Karlshamn kom.

– Vi borde ha haft långkalsonger, men det har man inte när man kommer från Singapore. Vi var så irriterade när vi kom hem och jag stod i duschen i 40 minuter. Det är tur att vi har obegränsat med varmvatten... säger mannen.

Han och hans fru brukar köra bil när de ska resa i väg. Just den här gången tog de dock tåget. Det blev sista gången.

– De propagerar för att man ska åka tåg, men vi kommer aldrig att sätta oss på ett tåg igen.

Anna Fjellner är pressansvarig på Skånetrafiken och hon beklagar att det äldre paret inte hann av i tid.

– Det är alltid tråkigt när det inte blir som man har tänkt. Jag har jobbat här i åtta månader och det är första gången jag hört att det ska ha hänt, säger hon.

Hur länge varar ett normalt stopp?

– Ett stopp på en vanlig station är mellan två och tre minuter för Öresundstågen. Det räcker för att alla ska hinna av.