Annons
Nyheter

Bättre än väntat för Volvo

Volvo CE, där anläggningen i Braås ingår, bidrog starkt till AB Volvos ökade omsättning under tredje kvartalet. Bolagets vinst före skatt blev drygt sju miljarder kronor.
Ekonomi • Publicerad 20 oktober 2017
På anläggningen i Braås har Volvo CE både produktutveckling och produktion av ramstyrda dumprar.
På anläggningen i Braås har Volvo CE både produktutveckling och produktion av ramstyrda dumprar.Foto: Urban Nilsson

Lastbilsjätten AB Volvo redovisar en vinst före skatt på 7 034 miljoner kronor för årets tredje kvartal. Det kan jämföras med vinsten på 4 120 miljoner kronor under motsvarande period i fjol.

– Det är det bästa tredje kvartalet för Volvokoncernen någonsin, säger Volvos vd Martin Lundstedt till TT.

Annons

Analytiker hade i genomsnitt räknat med en vinst på 6 175 miljoner kronor, enligt Reuters sammanställning.

– Jag är nöjd med kvartalet, säger Martin Lundstedt.

Om de tidigare problemen med flaskhalsar i produktionen kommenterar han:

– När vi gick ut efter semestrarna och successivt under kvartalet har det sett bättre ut.

"Under det tredje kvartalet fortsatte både Volvokoncernens försäljning och lönsamhet att öka, med en särskilt stark utveckling i vår anläggningsmaskinsverksamhet", skriver han i en kommentar.

Även från analytikerhåll är tongångarna positiva.

– Det är en riktigt stark rapport på alla nivåer, säger Hampus Engellau, analytiker på Handelsbanken, till TT.

Och det är några områden som sticker ut.

– Det är framför allt lönsamheten inom anläggningsmaskiner och lastbilar som är bättre än väntat, säger Engellau och tilläger att även orderingången är bättre än väntat vilket är positivt för framtiden.

Omsättningen uppgick till 77 225 miljoner kronor, jämfört med 68 758 miljoner kronor ett år tidigare.

Annons

Volvo har under kvartalet genomfört en uppgradering av lastbilsprogrammet i Nordamerika, något som kommer att fortsätta under de närmaste kvartalen, enligt Lundstedt.

Koncernens leveranser av lastbilar uppgick till 46 603 stycken under tredje kvartalet, vilket kan jämföras med 41 155 i fjol. Orderingången hamnade på 51 955 lastbilar (39 480).

Nettoomsättningen i Volvos affärsområde anläggningsmaskiner, Volvo CE, ökade med 31 procent till 15 091 miljarder kronor, från 11 539 ett år tidigare. Volvo CE:s orderingång ökade framför allt i Asien, främst på den kinesiska marknaden.

På anläggningen i Braås har Volvo CE både produktutveckling och produktion av ramstyrda dumprar. Där finns 850 anställda.

– Vi kör vår produktion för fullt och vi tar marknadsandelar av våra konkurrenter, sa platschef Jörgen Sjöstrand nyligen till Smålandsposten.

TT/Smålandsposten
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons