Annons
Nyheter

Bostadsmiljoner tillfaller kommuner i Kronoberg

Fem av länets kommuner får dela på närmare 40 miljoner kronor i statliga bidrag för att bidra till ökat bostadsbyggande, den så kallade byggbonusen. Växjö blir nionde största bidragstagaren i landet.
Kronoberg • Publicerad 20 november 2017 • Uppdaterad 21 november 2017
Anna Tenje är stolt över den expansiva byggtakten i Växjö.
Anna Tenje är stolt över den expansiva byggtakten i Växjö.Foto: Lena Gunnarsson/Arkiv/Montage

Byggbonusen är ett av den rödgröna majoritetens initiativ för att försöka få igång byggplanerna runt om i Sverige. Har man bland annat en aktuell översiktsplan och aktuella riktlinjer för bostadsförsörjning går det att söka bonuspengarna för bostadsbyggande som fått startbesked.

Enligt regeringen själv har intresset ökat, 114 kommuner sökte bidraget första gången det delades ut 2016. I år har 204 kommuner sökt och 199 beviljats.

Annons

– Vi fick beskedet förra veckan och det är så klart oerhört glädjande att vi ligger så långt framme i vårt bostadsbyggande och kan visa att vi är så expansiva, säger kommunalrådet Anna Tenje (M)

Växjö har alltså sökt pengar för mer bostäder än alla de större grannstäderna i närheten, varken Jönköping, Kalmar eller Halmstad kommer upp i riktigt lika många nybyggen. Sett till hela riket är Växjö nionde största bidragstagaren. Något Anna Tenje alltså är stolt över.

– Jag kommer aldrig att tacka nej till en enda krona i generellt statsbidrag oavsett vilken färg det är på regeringen. Däremot kommer jag alltid att ha synpunkter på de riktade statsbidragen.

En del av de riktade bidragen tar mer energi och resurser än vad de ger tillbaka och de söker inte Växjö kommun menar Anna Tenje.

I budgeten hade man bara räknat med 20 miljoner kronor i byggbonus, at eftersom man trodde att konkurrensen om bidraget skulle bli större. Vad man nu gör med den extra tio miljoner kronorna är inte bestämt.

– Det är klart att jag har en egen personlig prioriteringslista men det här får vi prata ihop oss om med mina blågröna vänner i majoriteten.

I Kronoberg kapar alltså Växjö kommun åt sig mest med dryga 30 miljoner kronor för 1515 nybyggda bostäder. Älmhult får 3,2 miljoner kronor för 78, Ljungby 3,49 miljoner kronor för 85, Alvesta får 1,97 miljonker kronor för 48 och Uppvidinge får 0,7 miljoner kronor för 17.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons