Annons
Nyheter

Brand i industri: ”Giftig rök som sprider sig”

Just nu sprider sig giftig rök över Kalmar med anledning av en brand i en industrilokal. Ett större område har spärrats av och polisen jobbar bland annat med att evakuera närliggande verksamheter.
– Man ska inte andas in röken och man ska ha dörrar och fönster stängda, säger Kicki Carlsson på Trygghets- och larmcentralen.
Kalmar • Publicerad 23 april 2018

Det brinner i en företaget Lackebys lokaler på Torsåsgatan med kraftig rökutveckling som följd. ”Frätande lut, betbad brinner fortfarande”, står det i larmet som kom vid 16.05-tiden.

– Det är en fullt utvecklad brand. Det är giftig rök som sprider sig nu. Man ska inte andas in röken och man ska ha dörrar och fönster stängda, säger Kicki Carlsson på Trygghets- och larmcentralen, och berättar att det finns väldigt giftiga kemikalier i byggnaden.

Annons

Med anledning av den giftiga röken har räddningsledaren utfärdat ett så kallat VMA, viktigt meddelande till allmänheten.

”Det brinner i en industrilokal med giftig rök som sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Räddningsledaren uppmanar alla personer som befinner sig i området att bege sig därifrån. Ni som bor i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation”, står det i meddelandet.

”Personer som befinner sig inom Giraffens köpcenterområde och fram till Lorensbergsleden ombeds lämna området omedelbart”, skriver Kalmar kommun på sin hemsida.

Foto: Läsarbild

Polisen har spärrat av ett större område vilket bland annat resulterat i köer i centrala Kalmar. Polisen jobbar även med att evakuera närliggande verksamheter.

– Vi håller på att utrymma Giraffen just nu, säger Calle Persson, presstalesperson på polisens ledningscentral i Malmö, vid 17.30-tiden.

– Vi har kontrollerat Torsåsgatan. Vi har bland annat evakuerat en bilfirma och företag och personer vid Verkstadsgatan.

Det finns inga uppgifter om att någon person kommit till skada.

Texten uppdateras.

Så här såg det ut från parkeringen vid Ica Maxi på måndagseftermiddagen.
Så här såg det ut från parkeringen vid Ica Maxi på måndagseftermiddagen.Foto: Privat

Kommentera, dela och gilla gärna artikeln nedan.

Anton LernstålSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons