DNA knyter Alvestatjuvar till villainbrott

Alvesta Artikeln publicerades

Två misstänkta tjuvar knyts till villainbrott i Alvesta med hjälp av DNA. De båda misstänkta har häktats av tingsrätten i Umeå anklagade för ytterligare stölder.

 

Foto: Bertil Ericson/TT

De båda häktade inbrottstjuvarna som tros ha varit på en stöldturné i Sverige är medborgare i Litauen. Tingsrätten häktade dem eftersom det finns risk för att de på fri fot avviker och försvårar den fortsatta polisutredningen.

Tjuvarna, som är i 30-årsåldern, greps i slutet av oktober misstänkta för ett villainbrott i Vännäs kommun och en annan stöld i Robertsfors kommun. Båda nekade under häktningsförhandlingen till alla anklagelser.

När polisen topsade tjuvarna och sökte i DNA-registret blev det träff direkt. Polisens brottsplatsundersökare hade hittat deras DNA vid villainbrott i Alvesta som skedde någon gång under Kristi Himmelsfärdshelgen i slutet av maj.

Ett av inbrotten inträffade på Åsenlundsvägen där tjuvarna tog sig in i bostaden genom att bryta upp ett fönster. Väl inne i bostaden forcerades även ett kassaskåp och bytet blev bland annat kontanter.

Det andra inbrottet i Alvesta inträffade på Mältarevägen sedan en altandörr brutits upp och vid inbrottet försvann smycken och kontanter.

Åklagaren ska väcka åtal senast den 17 november.