Annons
Nyheter

DNA knyter Alvestatjuvar till villainbrott

Två misstänkta tjuvar knyts till villainbrott i Alvesta med hjälp av DNA. De båda misstänkta har häktats av tingsrätten i Umeå anklagade för ytterligare stölder.
Alvesta • Publicerad 10 november 2017

Foto: Bertil Ericson/TT

De båda häktade inbrottstjuvarna som tros ha varit på en stöldturné i Sverige är medborgare i Litauen. Tingsrätten häktade dem eftersom det finns risk för att de på fri fot avviker och försvårar den fortsatta polisutredningen.

Annons

Tjuvarna, som är i 30-årsåldern, greps i slutet av oktober misstänkta för ett villainbrott i Vännäs kommun och en annan stöld i Robertsfors kommun. Båda nekade under häktningsförhandlingen till alla anklagelser.

När polisen topsade tjuvarna och sökte i DNA-registret blev det träff direkt. Polisens brottsplatsundersökare hade hittat deras DNA vid villainbrott i Alvesta som skedde någon gång under Kristi Himmelsfärdshelgen i slutet av maj.

Ett av inbrotten inträffade på Åsenlundsvägen där tjuvarna tog sig in i bostaden genom att bryta upp ett fönster. Väl inne i bostaden forcerades även ett kassaskåp och bytet blev bland annat kontanter.

Det andra inbrottet i Alvesta inträffade på Mältarevägen sedan en altandörr brutits upp och vid inbrottet försvann smycken och kontanter.

Åklagaren ska väcka åtal senast den 17 november.

Daniel Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons