Annons
Nyheter

Drunknade på boende – hård kritik från Ivo

Ett barn skållades på ett vårdboende för barn med funktionsnedsättningar. Några månader senare, i januari i år, drunknade en pojke i ett badkar.
Nu riktar Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) skarp kritik mot boendet i Göteborgsområdet, skriver GT.
Västra Götaland • Publicerad 6 februari 2018

Barnet som skållades fick ligga på sjukhus i flera veckor. I fallet med den drunknade pojken hade han lämnats ensam utan tillsyn av personalen. Han hittades livlös och avled efter ett dygn på sjukhus.

Boendet stängdes med omedelbar verkan efter händelsen och en arbetsrättslig process pågår mot två av medarbetarna som också är brottsmisstänkta för vållande till annans död.

Annons

– Vi har varslat båda om avsked. Det är helt klarlagt att de lämnade pojken ensam. Det är fullständigt oacceptabelt. Det spelar ingen roll om det hade slutat på ett annat och bättre sätt, säger Ingela Johansson, verksamhetschef för Funktionsstöd inom social resursförvaltning, till GT.

Ivo anser att kommunen inte utrett de bakomliggande orsakerna till händelserna och myndigheten kommer att starta en egen utredning om de bakomliggande orsakerna.

"Även om den direkta orsaken till ett missförhållande är att någon eller några i en personalgrupp har gjort fel så finns det oftast ytterligare förklaringar till det som inträffat", skriver Ivo, enligt GT.

KB/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons