Annons
Nyheter

Egen stil viktigare än rätt märke

Att ha rätt märkeskläder är inte så viktigt. Det är det däremot att ha sin egen stil. Det tycker niondeklassarna Jessica Fredriksson och
Erika Rosenlöf på Grönkullaskolan i Alvesta.
- Jag vill synas, och då klär jag mig så att jag ska göra det, säger Jessica.
Nyheter • Publicerad 24 maj 2007
Klicka på grafiken för att se den större. Grafik: Kenneth Gehrman
Klicka på grafiken för att se den större. Grafik: Kenneth GehrmanFoto: 
Jessica Fredriksson, Elsie Åström, Tomi Nizic, Simon Gustafsson och Erika Rosenlöf vill i alla fall tro a tt de klär sig först och främst för sin egen skull. Foto: Johan Nilsson
Jessica Fredriksson, Elsie Åström, Tomi Nizic, Simon Gustafsson och Erika Rosenlöf vill i alla fall tro a tt de klär sig först och främst för sin egen skull. Foto: Johan NilssonFoto: 

De smala Cheap monday-jeansen signalerar tydligt en tillhörighet. Lagom alternativ och rockig. Jessica Fredriksson har dem, men inte så mycket för märket som för att de faktiskt är snygga, säger hon.

- Sen är ju Cheap monday

Annons

ganska billiga också, så de är ju inte snobbiga på det sättet.

Markera tillhörighet Hon tycker att kläder är viktiga för att de kan hjälpa till att uttrycka vem man är. Klasskompisarna Tomi Nizic, Simon Gustafsson, Erika Rosenlöf och Elsie Åström håller med. Men att inte bry sig om kläder särskilt mycket kan också var ett sätt att markera tillhörighet.

- Jag ligger hellre och sover längre än att gå upp tidigt för att göra mig i ordning, poängterar Elsie Åström sedan Jessica sagt att hon tar en timme på sig på morgonen för att göra sig redo för en skoldag.

"Lite mer status" Med det här med dyra märkeskläder tycker de inte spelar någon roll alls. I alla fall tycker alla utom Tomi Nizic det.

- Jo, jag tycker det är viktigt, men jag vet inte riktigt varför. Kanske för att man känner sig lite snyggare i märkeskläder och för att man får lite mer status.

I Smålandspostens ungdomsenkät har 29 procent av niorna i Kronobergs län svarat att de tycker att det är viktigt eller till och med mycket viktigt att ha "rätt" märkeskläder. 70 procent tycker inte det är särskilt viktigt eller inte viktigt alls. När det gäller frågan om det är viktigt att ha en egen stil är svaren i stort sett de omvända.

- Jag bryr mig verkligen inte om märket, jag kan till och med tycka att det är dumt att köpa något jättedyrt bara för att det är rätt märke, säger Erika som suckar när Tomi berättar om en kompis till honom som köpte en keps för 1 000 spänn.

- Men det finns ju vissa här på skolan som tycker att de är

coola och känner att de har en viss status bara för att de bär märkeskläder, men jag bryr mig inte, säger Jessica.

Avslappnat De tror att det på Grönkullaskolan är ganska avslappnat när det gäller just märkeskläder. Det är nog värre i större städer, säger de. Eller som Simon uttrycker det:

Annons

- I Stockholm får man ju inte gå runt i mjukisbrallor på stan, då skulle man få stryk.

- Men det är samtidigt svårare att sticka ut i en större stad.

Mer är accepterat där, inflikar Jessica, som också säger att om någon sticker ut lite mer än

normalt på deras skola så tittar alla och det blir snack bakom ryggen.

Att kläder är ett ämne som engagerar och rör upp känslor är helt klart. Och möjligen mer för tjejer än för killar.

- Det är mer press på oss

tjejer, mediabilden och trådsmala tjejer som syns i reklamen påverkar så klart. Jag

skulle till exempel aldrig gå hemifrån utan smink eller

med glasögon på mig, säger

Jessica.

Andreas Westergren
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons