Annons
Nyheter

Elev tog pengar från studentkåren – döms

En elev som åtalats för att tagit pengar från en elevkårs kassa på en skola i Växjö döms nu till villkorligt och dagsböter.
Växjö • Publicerad 23 november 2017

Överföringarna inleddes i december förra året och pågick fram till i mitten av april. Totalt handlar det om närmare 14 000 kronor som enligt kontoutdrag i polisens förundersökning överförts från elevkårens konto till elevens eget konto. Den misstänkte har i förhör erkänt brott.

Pengarna ska enligt den åtalade ha gått till självrisken på en bil han hade hyrt och till alkohol, dataspel och fika. Överföringarna har skett vid sammanlagt 21 tillfällen.

Annons

Det var i samband med att elevkårens bokföring gicks igenom som det uppmärksammades att något inte stämde. Vid ett möte med kårens ekonomiansvarige berättade mannen vad han hade gjort. Han har också betalat tillbaka pengarna.

Åklagaren yrkade i första hand på att brottet skulle rubriceras som förskingring, i andra hand som olovligt förfogande och i tredje hand som trolöshet mot huvudman.

Eftersom mannen inte varit kontohavare eller ställföreträdande för föreningen utan i stället haft en fullmakt att förfoga över pengarna, bedömer tingsrätten att mannen inte kan dömas för förskingring eller olovlig förfarande, utan att han ska dömas för trolöshet mot huvudman.

Påföljden blir villkorlig dom och dagsböter på 1500 kronor.

Ulf ÖsterströmSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons