Nyheter

Folkets hus i djup kris

Lessebo Folkets hus hotas av konkurs och vill låna 175 000 kronor av kommunen. Men kommunakuten har varit stängd i många år.

Nyheter

Styrelsen för Lessebo Folkets hus kunde nyligen konstatera att den är i djup kris. Föreningen har obetalda räkningar för 118?000 kronor. Det beror till en del på att två fasta hyresgäster, Anhörigcenter och Kommunalarbetareförbundet, har försvunnit.
Men kvarnstenen i föreningens ekonomi är uppvärmningen med gasol. Lessebo Folkets hus sitter liksom Lessebohus fast i ett avtal med Eon och betalade i fjol 350?000 kronor för värme och el.

Styrelsen villkomma ur Eons grepp genom att installera ett luftvärmesystem för 75?000 kronor. Man har haft kontakt med ett annat Folkets hus, som har goda erfarenheter, och räknar med att kunna minska energikostnaderna med minst 50 procent. Styrelsen med Monica Johansson i spetsen beslöt också att satsa på färre, men säkrare filmer på biografen, som nu går med förlust. Ledamöterna kommer vidare att själva ställa upp som arbetskraft på fritidsgården eftersom man inte har råd att avlöna personal i höst.
Men till att börja med vill föreningen att kommunstyrelsen ska bevilja ett lån på 175 000 kronor.
–?Det är svårt, suckar kommunalrådet Monica Widnemark (s).

Hon harflera gånger tidigare konstaterat att kommunakuten är stängd. Det har Folkets hus i Kosta och Hovmantorp fått känna på. Båda tvingades för några år sedan säga upp all personal. Kostaföreningen har sedan dess burits upp av frivilliga krafter samt en lönebidragare. I Hovmantorp fanns personal kvar som timanställda och när krisen var över kunde två personer anställas på heltid och en fortsätta som timanställd.
Lesseboföreningen har bara 0,75 och 0,25 lönebidragsanställda, som vaktmästare respektive kontorist. Att säga upp de båda skulle bara ta bort föreningens del av lönekostnaden, men drastiskt öka behovet av frivilliga insatser. Utan lönebidragarna skulle vi inte kunna driva Folkets hus över huvudtaget, konstaterar styrelsen.