Annons
Nyheter
Plundringen av anrika Fridafors Bruk och en rad andra bolag grundlades genom att pengar bollades mellan bolagen. De misstänkta männen genomförde avancerade transaktioner som polisen följt och använde osanna fakturor. Fälls männen i huvudsak enligt åtalet riskerar de mycket långa fängelsestraff.
Nyheter • Publicerad 19 juni 2006

- Utredningen blev större än vad vi trodde trots att vi redan från början såg att den skulle bli omfattande. Vi har tagit över anmälningar från Ekobrottsmyndigheten i Göteborg och Stockholm. Mot några av de inblandade pågår ytterligare utredningar på andra håll i landet, säger åklagare Dan Sjåstad.

- I grunden handlar det här om bolagsplundringar men annan brottslighet finns med.

Annons

Pamir köper bruket Göteborgsföretaget Pamir köpte det nedlagda pappersbruket av Klippan sommaren 1999. Några månader senare eldhärjades bruket och försäkringsbolaget betalade ut 16 miljoner kronor i ersättning. De pengarna utgjorde enligt åklagaren en stor del av plundringen av Fridafors Bruk.

- Försäkringspengarna delades upp mellan olika bolag som männen kontrollerade. Exakt hur alla transaktioner gått till är svårt att följa men vi har samlat in kontoutdrag, säger Dan Sjåstad.

Åtalet mot 58-åringen från Göteborg för grov oredlighet mot borgenärer gäller hans affärer som företrädare för Pamir. Bland annat misstänks han i början av år 2000 ha överlåtit försäkringsersättningen på 16 miljoner. Ersättningen såldes för enbart 6 miljoner kronor till ÖHMT som 58-åringen också företrädde.

Ny ägare Ett år efter Fridaforsköpet meddelades att 25 personer arbetade i lokalerna och Göteborgsföretaget ÖHMT, Övre Husargatans Maskin och Trading AB, var ny ägare.

- Det påstods att det fanns stora planer för Fridafors Bruk men jag är mycket frågande inför om det verkligen var tänkt som någon seriös affärsverksamhet. Plundringen av Fridafors Bruk tycks ha skett enligt ett upplägg, säger åklagare Dan Sjåstad.

Den misstänkte 58-åringen från Göteborg är tidigare dömd för grovt skattebrott.

- Det figurerar också så kallade målvakter i bolagen som så småningom gått i konkurs.

Brottsliga upplägg Polisutredningen visar att det vissa dagar gjorts oerhört många banktrans-

aktioner på stora belopp. Det anses vara en del i olika brottsliga upplägg.

En dag tar mannen som numera är bosatt i Surte ut en miljon kronor. Direkt sätter han sedan in beloppet igen och proceduren upprepar sig flera gånger på ett bankkontor i Göteborg.

Annons

Vid något tillfälle visade polisens förhörsledare sammanställningar för mannen och påpekade att det vissa dagar skedde en förfärligt massa uttag och insättningar.

"När jag ser detta i sin helhet här samlat så ser det väldigt skumt ut", blev den brottsmisstänkte mannens uppriktiga svar. Sammanlagt omfattar åtalet brottslighet i nio bolag och två enskilda firmor. Det handlar om så pass allvarliga brottsmisstankar att åklagaren kräver att fem av de åtalade männen beläggs med näringsförbud under tio års tid.

Åklagare Dan Sjåstad bedömer att rättegången kommer att ta omkring tre veckors effektiv förhandlingstid att slutföra. Det innebär i praktiken att rättegången kan pågå i omkring två månader eftersom man inte kan ha förhandling varje dag i veckan.

Den omfattande rättegången vid Växjö tingsrätt inleds sannolikt i slutet av det här året eller i början av nästa år. Hur det än går i tingsrätten lär stora delar senare prövas av hovrätten. Därför dröjer det ännu länge innan punkt kan sättas för det rättsliga efterspelet av härvan runt Fridafors Bruk.

Daniel Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons