Annons

Ja till stadshuset efter maratondebatt

Växjö kommunfullmäktige röstade på tisdagen ja till att bygga ett nytt stads- och stationshus efter en lång debatt där två helt skilda verklighetsbilder kolliderade.
Växjö • Publicerad 21 november 2017 • Uppdaterad 15 december 2017
Foto: Montage/Tegmark/Smålandsposten

Så föll klubban slutgiltigt frågan som varit mandatperiodens ojämförligt mest omdiskuterade i Växjö: byggandet av ett nytt stadshus.

Den blå-gröna majoritetens förslag vann voteringen efter en maratondebatt på fyra och en halv timme. Inte mindre än 15 talare var anmälda till dagordningens punkt fem, ”Byggnation av ett nytt stadshus samt försäljning av befintligt kommunhus”.

Annons

Debatten kan enkelt sammanfattas som en kollision mellan två helt skilda verklighetsbeskrivningar.

Per Schöldberg (C) inledde med att tidigt ge stadshusfrågan symboliska dimensioner.

– Vi ska ha höga förväntningar på vad vi vill åstadkomma. De har jag på mig själv. Vi ska inte göra något lagom. Ingen mellanmjölk.

I stadshusprojektet ser den blå-gröna Alliansen ett Växjö med "världens modernaste parlamentsbyggnad”, som ger ett ”varmt välkomnade av besökare”. Vi får ett stadshus "som är värdigt växjöborna” och "ökar kommunens attraktivitet". Det kommer, med Per Schöldbergs ord, att ge ”demokratin ett nytt ansikte”.

Anna Tenje (M) gjorde beslutet till en ödesfråga.

– Ska vi kunna leverera välfärd till våra kommunmedborgare i framtiden måste vi attrahera duktig personal.

Detta var naturligtvis beskrivningar som oppositionen ställde sig frågande till. Man undrade på vilket sätt ett stads- och stationshus för drygt 700 miljoner kronor främjar demokratin. Per Schöldberg (C) svarade då att det möjliggör ”framtidens sätt att jobba” vilket ”ökar produktiviteten” och ger ”bättre precision i besluten” utan att gå in på exakt hur.

Örjan Mossberg (V) uttryckte tvivel på att kommunens attraktivitet sitter i stadshusets utformning. Han påpekade att det inte är just de 600 tjänstemännen i kommunhuset som behöver förbättrad arbetsmiljö utan de andra kommunanställda i bland annat äldreomsorgen och skolan.

Det uppstod även en liten semantisk skottväxling där Örjan Mossberg fick frågan varför han kallar stadshuset för ”glashuset”.

– Ja, jag skulle ju kunna kalla det skrytbygge i stället, svarade han.

Annons

Anna Tenje (M) tvekade emellertid inte att kalla nuvarande kommunhuset för ”betongklossen”. Och Bo Frank (M) kallade nuvarande stationsbyggnad "en korvkiosk".

Han lovade dessutom att 85 procent av Växjöborna om två år kommer att tycka att stadshuset var en bra satsning

Gunnar Storbjörk (S) lovade trots beslutet att frågan ska leva vidare.

– Det är klart att vi kommer att prata om den här frågan i valet. Det återstå ju att se när bygget kommer igång. Vi är inte där än. Men visst, på valdagen kan vi stå inför fullbordat faktum.

Han menar även att den blå-gröna alliansens sätt att driva igenom frågan ger anledning till reflektion.

– Historiskt har vi i Växjö alltid försökt nå bred enighet över blockgränserna i sådana här stora investeringar. Det här är en ny verklighet för oss.

Anna Tenje (M) tycker att det känns bra att man nu fattat ett beslut "som är rätt och riktigt".

Känns det viktigt att nu få spaden i jorden så snart som möjligt?

– Vi ska inte hasta igenom något utan det ska gå i den ordning det är tänkt. Och det är tänkt att sättas i gång innan valet.

Bo StröbergSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons