Annons
Nyheter

Glest på centralstation – trots fritt resande

Det är fritt fram att resa inom Sverige från och med den här helgen. Trots det blev det ingen anstormning av resenärer på Stockholms centralstation under lördagen.
Coronaviruset • Publicerad 13 juni 2020
Micca och Jonas Andersson från Kättilö i Östergötland tycker det är bra om resandet tar fart så länge resenärer tänker på att hålla avstånd.
Micca och Jonas Andersson från Kättilö i Östergötland tycker det är bra om resandet tar fart så länge resenärer tänker på att hålla avstånd.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Olu Kayode från Malmö är inte orolig så länge rekommendationerna följs.
Olu Kayode från Malmö är inte orolig så länge rekommendationerna följs.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Ulrika Boding jobbar på en restaurang på centralstationen i Stockholm och är förvånad över hur lite folk det är trots att det är fritt fram för resor.
Ulrika Boding jobbar på en restaurang på centralstationen i Stockholm och är förvånad över hur lite folk det är trots att det är fritt fram för resor.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Annie Himmelskog och Adam Wistedt bor båda i Stockholm. Detta är första resan från Stockholm under våren.
Annie Himmelskog och Adam Wistedt bor båda i Stockholm. Detta är första resan från Stockholm under våren.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Fredrik Löthman från Göteborg har inte rest tidigare under coronavåren.
Fredrik Löthman från Göteborg har inte rest tidigare under coronavåren.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Karin Kärnebro från Gävle är på väg från Stockholm till Kungälv. Hon är inte orolig över smittspridning på tågen.
Karin Kärnebro från Gävle är på väg från Stockholm till Kungälv. Hon är inte orolig över smittspridning på tågen.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Hon arbetar vanligtvis på restaurangen Urban Deli på centralstationen, men är nu på väg till Marstrand norr om Göteborg.

Ulrika Boding är en av ett tiotal personer som väntar på en glesbefolkad perrong där tåget mot Göteborg avgår.

Annons

– Jag vet hur mycket folk det brukar vara här så jag blev faktiskt förvånad. Men samtidigt tror jag många väntar till semestern med att resa, säger hon.

TT: Hur tänker du själv kring resandet i sommar?

– Man reser väl om det är nödvändigt. Jag har hållit mig till rekommendationerna tidigare och stannat i Stockholm och promenerat framför att ta bussen.

Efter att regeringen i början av juni gav grönt ljus till inrikes resor från och med den 13 juni har företag som SJ, SAS och Flixbus vittnat om ett ökat tryck på sina bokningssajter.

"Lite tidigt"

Men den första stora vågen av resenärer väntas först till midsommarhelgen – något som märks den här lördagen.

Micca, 52, och Jonas Andersson, 54, från Östergötland är försiktigt positiva till regeringens besked, men känner viss oro inför att resa i sommar.

– Jag tycker det är lite tidigt kanske eftersom vi inte riktigt har planat ut. Men om folk sköter sig och håller distans kanske det funkar, säger Micca Andersson.

Även göteborgaren Fredrik Löthman, 26, är inne på samma spår.

– Jag tänker fortfarande mycket på smittspridningen men det känns som att folk reser mer och mer. Det känns inte helt bra, säger han.

Ingen av dem har rest längre sträckor tidigare under coronavåren.

Har munskydd

Annons

Olu Kayode, 39, har i sin tur munskydd nerpackad i resväskan inför tågresan. Däremot säger han sig inte vara orolig eftersom hans upplevelse är att människor följer rekommendationerna på tågen.

Inte heller Karin Kärnebro, 68, från Gävle känner någon oro under sin resa till Kungälv för att passa barnbarn.

– Jag struntar i corona, det har inte påverkat mig ett dugg. Jag går dit jag vill, gör vad jag vill och reser dit jag vill oavsett, säger hon.

TT: Du har rest hela våren?

– Ja, inte flyg men tåg eftersom mina barn och barnbarn är utspridda.

Fakta: Detta gäller

Från och med lördag 13 juni är det fritt för alla symptomfria personer att resa inom hela landet.

Resorna ska göras så smittsäkert som möjligt. Den som behöver resa kollektivt uppmanas att välja transporter där sittplats kan bokas.

Dessförinnan gällde rekommendationen att resor som motsvarar max två timmar med bil från hemorten får göras.

För allmänna färdmedel gäller att trafiken kan köras i den omfattning som behövs för att minska risken för trängsel, begränsa antalet passagerare och informera sina passagerare om hur de kan minska risken för smittspridning.

Källor: Regeringen, Folkhälsomyndigheten

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons