Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

Inbrott i golfrestaurang norr om Alvesta. Inga större polisiära händelser i Kalmar län.

Kronoberg

En restaurang vid Alvesta golfklubb ska ha utsatts för ett inbrott sent på valkvällen.

Det var vid klockan 23.50 på söndagskvällen som inbrottslarmet gick.

– Man har krossat ett fönster och tagit sig in. De har kommit åt kassalådan, men vi vet ännu inte om det var några kontanter i den, säger Emir Bajric, jourförundersökningsledare vid polisen i Växjö.

Ingen person är misstänkt för stölden på natten till måndagen.

När alla 108 distrikt i Kronobergs regionval är räknade har Miljöpartiet endast 2,9 procent av rösterna, precis under gränsen på 3,0 som gäller för att få mandat.

Miljöpartiet har idag tre mandat i regionfullmäktige.

Om partiet får under 3,0 procent är det med en väldigt liten marginal och det är först efter kontrollräkningen som man kan slå fast att det säkert stämmer.

Vid klockan 04 på måndagsmorgonen stannade räkningen på 2,9 procent och det är alltså stor risk att MP förlorar sina mandat.

Sverige

En hög smäll hördes under natten på Upplandsgatan i centrala Stockholm.

Minuterna innan smällen, strax efter klockan 02, krossades ett fönster till ett företag på samma plats.

– Boende har larmat om att de hört rutan krossas på ett företag och strax efter hördes en hög smäll från samma företag som vi misstänker kan vara en mindre explosion, säger Jari Kalliorinne, vakthavande befäl vid Stockholmspolisen.

Flera patruller finns på platsen för att undersöka smällen men i nuläget finns ingen misstänkt. (TT)

Det svenska valet dominerar många utländska mediers sajter. Tyska Die Welt skriver att Sverigedemokraterna är elefanten i rummet som de andra partierna ignorerar och att partierna nu tvingas omorganisera sig. "Det är fortfarande spännande i Sverige."

Många tar upp den svåra politiska situation som Sverige befinner sig i. Finska Hufvudstadsbladet skriver att "valet blev en rysare – och regeringsbildandet blir en thriller". Norska Verdens Gang är inne på samma linje och kallar det svenska valet för en valthriller. Danska Politiken skriver att valdramat kanske bara har börjat nu när rösterna är räknade. (TT)

Världen

Sju personer, däribland två brittiska turister, skadades när en man beväpnad med kniv och metallstång gick till attack i Paris.

Flera personer försökte stoppa honom genom att kasta bouleklot. Tillståndet för fyra av de skadade beskrivs som kritiskt.

Attacken ägde rum sent på söndagskvällen vid Bassin de la Villette, ett populärt område för både turister och boende som vill promenera vid vattnet eller besöka de många kaféerna och restaurangerna. Ögonvittnet Youssef Najah berättar för AFP att han gick längs kanalen när han såg en man komma springandes beväpnad med en cirka 25–30 centimeter lång kniv.

– Det var runt 20 personer som jagade honom och kastade bouleklot mot honom. Han fick en fyra–fem bouleklot i huvudet men de lyckades inte stoppa honom, säger han.

Mannen ska sedan ha tagit skydd i en gränd, och det var där han strax efteråt angrep de två brittiska turisterna.

Enligt poliskällor är gärningsmannen, som greps efter händelsen i centrala Paris nordöstra delar, en ung man med afghansk bakgrund. Vem han valde som offer verkar ha varit slumpartat, men polisen beskriver inte händelsen som terrorism. (TT)