Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

Man hade kreditkortskniv på flygplatsen i Växjö.

Kronoberg

Vid klockan 06 på nyårsaftonsmorgonen stoppade vakter en man som hade en så kallad kontokortskniv på sig vid säkerhetskontrollen på Växjö Småland airport.

Polis kallades till platsen. Mannen, som är i 25-årsåldern, misstänks nu för brott mot knivlagen.

Sverige

Den kraftiga eldsvådan i en parhusvilla mitt i Karlstad är under kontroll.

Räddningstjänsten stannade kvar under natten för eftersläckning och bevakning.

När branden bröt ut vid 22-tiden på söndagen fanns det människor inne i huset, men alla hade tagit sig ut innan räddningstjänsten kom dit.

En person fick mindre brännskador i branden.

– Vi tycker oss ha kontroll på det här nu och har börjat avveckla lite styrkor därifrån, säger Magnus Lundqvist, räddningschef i beredskap i Karlstadsregionen, strax efter klockan 02.30.

Den del av huset där branden startat är totalförstörd. Den andra halvan av parhusvillan har klarat sig från branden.

– Där hade vi väldigt god hjälp av en bra sektionering, att det var en brandmur som delade husen från varandra brandtekniskt, säger Magnus Lundqvist.

Totalt har fyra brandstationer varit inblandade i släckningsarbetet.

Många människor hjälptes under branden åt att bära ut inventarier från den del av huset som inte brann, för att vara på den säkra sidan om det skulle ha blivit så att elden tog sig igenom. (TT)

Världen

Det styrande Awamiförbundet och dess allierade tog hela 288 av 300 platser i valet i Bangladesh, meddelar valmyndigheten. Segern innebär en fjärde mandatperiod för premiärminister Sheikh Hasina, men valet fläckas av våld och döms ut av oppositionen.

– Vi kräver att ett nytt val hålls, under en neutral regering, så snart som möjligt, säger Kamal Hossain från en oppositionsallians med bland andra partiet BNP.

Myndigheterna hade ett gigantiskt säkerhetspådrag på plats under söndagens val. Ändå miste över tio människor livet i sammanstötningar mellan i första hand anhängare till Awamiförbundet och BNP. (TT)

Minst två personer har omkommit i samband med att en del av ett höghus i Magnitogorsk i södra Ryssland rasat ihop. Det rapporterar ryska medier.

Människor låg fortfarande och sov när en misstänkt gasexplosion fick huset att kollapsa runt 06, lokal tid. Lokala medier rapporterar att det fortfarande är oklart hur många som fortfarande sitter fast, men att rop på hjälp hörs inifrån rasmassorna.

Hittills har man kunnat rädda tre personer från raset och ytterligare 16 personer har kunnat evakueras från byggnaden.

Enligt den statliga nyhetsbyrån Ria har 48 lägenheter skadats i olyckan, som kan ha orsakats av en gasexplosion, enligt myndigheter.

Hur högt huset är har inte framgått, men 110 personer ska vara skrivna på adressen. Ett stort räddningspådrag har skickats till platsen. (TT)