Annons

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Polisen utreder misstänkt mordbrand efter två närliggande bränder i Högsby kommun.
Man anhållen för mordbrand i Tingsryds kommun.
Publicerad 15 juni 2019
Foto: Johan Nilsson/TT

Kalmar län

En brand bröt ut i en massavedshög mellan Ruda och Långemåla i Högsby kommun på natten till lördagen. Snart upptäcktes ytterligare en brand i närheten.

Annons

Polisen utreder båda bränderna som misstänkt mordbrand.

Larmet om branden några hundra meter söder om riksväg 34 kom strax före midnatt mot lördagen. Räddningstjänst från Högsby, Fliseryd och Fagerhult skickades till platsen efter att allmänhet sett branden från vägen. Även polis kallades dit.

Det brann i en massavedshög, enligt inre befäl vid räddningstjänsten som inte har några uppgifter om att personer skadats.Branden ska ha varit cirka 3 gånger 15 meter stor.

– Vi har ingen förklaring till att det börjat brinna och misstänker att det kan ha varit anlagt, säger Christer Karlsson, jourförundersökningsledare vid polisen i Kalmar.

En timme efter den första branden, klockan 00.57, kom larm om ytterligare en brand i området. Den ska ha upptäckts cirka 200 meter från den första och uppges ha omfattat cirka tio gånger tio meter skog. Men den branden kunde släckas relativt snabbt.

– Räddningsledarens bedömning är att bränderna inte kunnat sprida sig mellan varandra utan att det har börjat brinna var för sig, säger Karlsson.

Strax före klockan 02 meddelade räddningstjänsten att den första branden kunnat begränsas till massavedshögen utan att sprida sig vidare i terrängen. Man räknade då med att vara kvar och arbeta på platsen till klockan 03.

– Med tanke på att det har brunnit där tidigare är det rubricerat som mordbrand, säger Christer Karlsson om bränderna.

Tidigt på lördagsmorgonen är ingen person misstänkt eller gripen.

Även i Ankarsrum i Västerviks kommun brann det under natten, i ett skjul. Polisen larmades klockan 02.25 och rubricerar händelsen som mordbrand.

Annons

Ingen är gripen på lördagsmorgonen.

Strax före klockan 04 på natten till lördagen greps en man i Nybro kommun. Mannen, som är i 50-årsåldern, misstänks ha misshandlat en kvinna som han har en nära relation med.

– Målsägaren är förd till sjukhus. Det är oklara skador, men hon var pratbar, säger Christer Karlsson, jourförundersökningsledare vid polisen i Kalmar.

Polisen rapporterar om fem viltolyckor i länet under natten. Det finns inga uppgifter om skadade personer.

Kronoberg

Strax efter klockan 23.30 på fredagskvällen kom larm om en brand på ett boende i en ort i Tingsryds kommun.

Räddningstjänst ryckte ut till platsen. Branden ska ha startat i en byrålåda och polisen misstänker att den är anlagd.

En man i 60-årsåldern greps misstänkt för mordbrand. Han anhölls senare under natten.

– Vi tror att han har anlagt en brand i sin egen lägenhet. Det blev inga större skador, säger Mattias Svensson, jourförundersökningsledare vid polisen i Växjö.

Räddningstjänst ryckte ut till ett brinnande hästsläp strax öster om Hovmantorp.

Annons

Larmet om branden kom klockan 04.06. Släpet stod på en tomt intill riksväg 25 strax öster om Hovmantorp och branden upptäcktes av en väktare, meddelar SOS Alarm.

Räddningstjänsten släckte på platsen och branden ska inte ha spridit sig vidare. Polis var också på plats.

Varken människor eller hästar skadades fysiskt, enligt SOS.

Det är inledningsvis oklart hur det börjat brinna.

Strax efter klockan 03.30 larmades polis till ett företag i Tingsryd där byggverktyg ska ha stulits. Ingen har gripits på morgonen.

Och så rapporterar polisen om tre viltolyckor i länet under natten. Men ingen person ska ha skadats vid händelserna.

Sverige

En regionbuss fattade vid midnatt eld på väg ut ur Stockholm mot Norrtälje, skriver Aftonbladet.

– Föraren har stannat och evakuerat samtliga resenärer. Hur många resenärer det handlar om vet jag inte, men ingen ska vara skadad, säger Henrik Palmér vid SL:s pressjour, till tidningen.

Räddningstjänsten anlände till platsen strax efteråt och drygt en halvtimme efter larmet var branden enligt Expressen släckt. Brandorsaken är ännu oklar. (TT)

Annons

En person har omkommit i en bilolycka utanför Mora, uppger polisen.

– Det är en singelolycka, men mer exakt hur och varför bilen kört av vägen vet vi ännu inte, säger Erik Hiding, vakthavande befäl vid polisen i region Bergslagen, till TT.

Olyckan inträffade vid 22-tiden på fredagskvällen. Vägen var under en tid avstängd, men polis och räddningstjänsten har nu lämnat olycksplatsen. Den omkomne är en man i 35-årsåldern, anhöriga är underrättade. (TT)

Världen

Mannen som i Brasilien nästan mördade den blivande presidenten Jair Bolsonaro i september förra året kan på grund av sitt mentala tillstånd ej dömas. Men han ska hållas i fängelse på obestämd tid, och få vård där, meddelar en federal domare.

Knivattacken som skadade Bolsonaro svårt ägde rum vid ett valmöte i Minas Gerais. Presidenten vill överklaga fredagens besked.

– De försökte döda mig, säger han, och antyder att en konspiration låg bakom attacken. (TT)

Det lagförslag som väckt rasande reaktioner i Hongkong kan komma att skrotas. Områdets ledare Carrie Lam har kallat till pressträff klockan nio på lördagsmorgonen (svensk tid) och enligt lokala medier väntas hon meddela att lagen skrinläggs.

Lagen skulle möjliggöra utlämningar från det delvis självstyrande Hongkong till Fastlandskina. Den ses som ett brott mot Kinas löfte om "ett land, två system", och därmed ett hot mot Hongkongs status som globalt finansnav.

Runt en miljon människor i Hongkong protesterade mot lagförslaget förra helgen. Demonstrationerna har pågått sedan dess och nya protester planeras under söndagen. (TT)

Per-Johan Thörn WistrandSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons