Annons
Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Räddningstjänsten fick släcka en terrängbrand i en myr i Älmhult.
En tonåring skadades allvarligt i samband med ett bråk på en snabbmatsrestaurang, norr om Stockholm.
Publicerad 30 juni 2019
Foto: Johan Nilsson/TT

Kronoberg

Larmet om brand i terrängen vid Kyrke myr kom in vid 00.30-tiden på söndagen. Ett område på cirka 40 gånger 40 meter brann, rapporterade räddningstjänsten till SOS Alarm.

Annons

Strax före klockan 05 stoppade polisen en personbil som kört vingligt på riksväg 23 i Växjö. Föraren, en man i 30-årsåldern, ska ha varit märkbart berusad och togs med för provtagning. Han misstänks nu för grovt rattfylleri, olovlig körning samt narkotikabrott, eget bruk.

Kalmar län

En man i 50-årsåldern misstänks för grovt rattfylleri efter att ha kontrollerats av polis i Vimmerby vid 01-tiden. Vid utandningsprov blåste mannen positivt med en promillehalt över 1,0 uppger polisen via sin sajt. Mannens körkort omhändertogs.

Sverige

En pojke i övre tonåren har skadats allvarligt med ett stickvapen utanför en McDonald's-restaurang i Upplands Väsby norr om Stockholm. Han kördes i ambulans till sjukhus där han fördes direkt till operation.

Polis och ambulans larmades vid 01.45 natten mot söndag. Pojken skadades i samband med ett stort bråk bland ungdomar, enligt initiala uppgifter kan det röra sig om mellan 10 och 15 personer.

– Det är målsägande och den gripne vi har id på, de andra hade försvunnit från platsen, säger Mikael Pettersson, RLC-befäl vid polisen region Stockholm.

En jämnårig pojke har gripits misstänkt för försök till mord. Han greps i närheten av brottsplatsen.

Motiv eller vad som legat till grund för bråket är okänt. (TT)

Trafiken är i gång igen på ett av två spår efter att ett tåg rivit ner en kontaktledning nära Järna i Södertälje kommun. Strax efter midnatt uppgav Trafikverket att de få tåg som går under natten mot söndag passerar utan problem, men att förseningar är att vänta inför söndagen.

Annons

– Det lär bli lite under dagen, eftermiddagen och kanske kvällen, beroende på hur lång tid det tar innan de öppnar upp det andra spåret, så viss försening får man räkna med, säger Anders Wallin, informatör på Trafikverket.

Olyckan skedde vid 20-tiden på lördagskvällen och ett evakueringståg fick sättas in för att hämta passagerare från ett stillastående tåg, uppger polisen.

Mycket av tågtrafiken mellan Stockholm och Katrineholm, Hallsberg, Göteborg, Karlstad och Malmö påverkas av händelsen. (TT)

Världen

USA och talibanerna har återupptagit sina samtal om att få slut på konflikterna i Afghanistan. Washington hoppas på ett genombrott inför det afghanska presidentval som planeras i september.

Upprorsrörelsens talesman Zabiullah Mujahid meddelar på Twitter att en ny förhandlingsomgång på lördagen inleddes i Qatars huvudstad Doha.

Samtalen fokuserar på utländsk truppnärvaro, kamp mot terrorism, eldupphör och afghansk försoning. (TT)

Pride firas på många håll i världen just nu. I storstäder i Latinamerika festar gay-världen kanske lite extra, tack vare juridiska framgångar kring homoäktenskap och diskriminering i flera länder på senare tid.

I helgen deltog stora folkmassor i Pride-parader i bland annat Lima (Peru), Quito (Ecuador) och Mexico City.

Pride-rörelsen har sitt ursprung i New York, där den kom till för att högtidlighålla Stonewall-upproret 1969. (TT)

Cecilia KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons