Annons

SD: ”I skolan behövs mer ordning och reda”

Sverigedemokraterna i Växjö vill göra den psykiska ohälsan till valfråga. Ämnet har inte prioriterats tillräckligt av politikerna, menar Sara Johansson (SD).
Växjö • Publicerad 21 augusti 2018 • Uppdaterad 29 augusti 2018

En av de viktigare frågorna i samhället just nu är att bryta psykisk ohälsa bland ungdomar, framhåller Sara Johansson, som är socionom till yrket.

Hon står på fjärde plats på Växjö kommuns lista och har nyligen hoppat av som ordförande.

Annons

– Ungdomen är vår framtid. Partiet och vårt ungdomsförbund lyfter frågan och har gjort det på ett bra sätt, säger hon.

Socionom Sara Johansson (SD) tycker att det har gjorts för lite för att motverka psykisk ohälsa bland barn och ungdomar.
Socionom Sara Johansson (SD) tycker att det har gjorts för lite för att motverka psykisk ohälsa bland barn och ungdomar.Foto: URBAN NILSSON

Konkret handlar det om att återanställa skolkuratorer och satsa på elevhälsan. Dagens utvecklingssamtal kan kompletteras där skolkuratorn är närvarande.

Lärarnas status måste också återupprättas.

– Skolan är viktig och det behövs mer ordning och reda. Läraren får i dag ta väldigt mycket av dessa delar med psykisk ohälsa.

Vad ser du för orsaker till den ökande psykiska ohälsan?

– Många bär på rädsla och ångest. Tjejer kan till exempel inte gå hem från stan utan att vara rädda. Vi har en våldtäktsstatistik som är oroande. Dessutom saknas skyddande nätverk i dag. Det är mycket att man ska klara sig själv.

Hon upplever att samhället är stressande vilket påverkar föräldrar negativt.

– Folk har för lite tid.

Sverigedemokraterna förordar en stärkt psykiatri med väntetider på högst 14 dagar.

Många partier har lyft den psykiska ohälsan och det har talats om det ganska länge. Att Sverigedemokraterna också fokuserar på ämnet beror på att det händer för lite, menar Sara Johansson.

Annons

– Mycket prat, men det har inte gjorts så mycket.

Sara Johansson tycker att kommunen bättre måste samverka med brukarorganisationerna, som exempelvis Attention och Spes. Här finns goda kunskaper som kan tas tillvara.

Inför höstens val tror Sara Johansson att partiet kan få ett ordentligt lyft i kommunfullmäktige.

– Jag tror på minst sju ledamöter och kanske fler och då får vi bra representation i nämnder.

Jan BärtåsSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons