Annons
Nyheter

Kristdemokraterna rasar i opinionsmätning

Politik (TT) • Publicerad 19 juli 2019
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor under partiets dag på politikerveckan i Almedalen tidigare i sommar. Arkivbild.
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor under partiets dag på politikerveckan i Almedalen tidigare i sommar. Arkivbild.Foto: Adam Ihse /TT

Kristdemokraterna har tappat drygt var fjärde sympatisör sedan EU-valet i maj visar Skops senaste väljarbarometer. Nu är stödet nere på 9,2 procent.

"Därmed bryts Kristdemokraterna närmast unika framgång under det senaste året då partiet mer än tredubblade opinionsstödet. Kristdemokraternas tillbakagång sedan maj är statistiskt säkerställd", säger Skops analytiker Örjan Hultåker i ett pressmeddelande.

Annons

Det är tydligt att Kristdemokraternas inte hade någon effektiv plan för att klara de angrepp som partiet drog på sig efter framgångssagan, kommenterar Hultåker raset.

Socialdemokraterna, tillsammans med Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna har fått ökat stöd, därmed återtar regeringsunderlaget ledningen gentemot Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna. De leder nu med 1,3 procentenheter över den grupperingen.

Lisa Andersson/TT

Fakta: Skops juni/juli-mätning

Fakta: Skops juni/juli-mätning

TT

Frågan löd: Vilket politiskt parti tycker du bäst om i rikspolitiken?

Under perioden mellan den 25 juni och den 16 juli 2019 intervjuades 1 048 personer i åldern 18-84 år som var bosatta i hela riket. Mätningen inom parentes gjordes i maj.

Moderaterna: 17,0 (16,4)

Liberalerna: 5,7 (4,0)

Centerpartiet: 9,5 (9,6)

Kristdemokraterna: 9,2 (12,8)

Socialdemokraterna: 25,6 (25,3)

Vänsterpartiet: 8,9 (10,5)

Miljöpartiet: 4,7 (3,7)

Sverigedemokraterna: 18,0 (16,9)

Källa: Skop

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons