Kronofogden driver in misstänkta bluffskulder

Ekonomi Artikeln publicerades

Kronofogden ska driva in pengar åt vad som misstänks vara bluffbolag, sedan en av personerna bakom bolagen har identifierats.

Kronofogden polisanmälde förra sommaren flera bolag. Bolagen hade skickat in krav på misstänkt påhittade skulder med höga räntor, som bolagen ville att Kronofogden skulle driva in.

Eftersom personerna som är skyldiga pengarna inte har protesterat har skulderna blivit fastställda, och Kronofogden är skyldig att driva in dem, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Personerna som kommer att bli krävda på pengarna är redan svårt skuldsatta. En del är skyldiga hundratusentals kronor och ibland miljonbelopp till de misstänkta bluffbolagen.

Kronofogden har tidigare inte kunnat reda ut vilka som ligger bakom bolagen och har därför i flera månader vägrat att driva in skulderna. Men eftersom det nu har kommit fram uppgifter om en av personerna bakom bolagen måste Kronofogden börja kräva in pengarna.

– Det är väldigt positivt att vi har fått fram namn på en person. Det kan också vara till viss hjälp i polisutredningen, säger Cecilia Hegethorn Mogensen, biträdande rikskronofogde, till Ekot.