Annons
Nyheter

M väcker misstroende mot Strandhäll

Moderatledaren Ulf Kristersson har nu väckt ett formellt misstroendevotum mot socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S). Bakgrunden är att hon sparkade Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler.
Politik (TT) • Publicerad 16 maj 2019
Foto: Henrik Montgomery/TT

-Det är utomordentligt allvarligt att Annika Strandhäll avsatt en generaldirektör av politiska skäl och därefter inte talat sanning om skälen, säger Ulf Kristersson. Annika Strandhälls beteende undergräver integriteten och oberoendet för statsförvaltningen.

-Vårt tålamod är slut. Vårt förtroende är förbrukat. Vi yrkar på att riksdagen ska förklara att Annika Strandhäll inte har riksdagens förtroende, säger Ulf Kristersson.

Annons

Det var i april förra året som Begler med två dagars varsel fick gå från Försäkringskassan, mot sin egen vilja. Enligt Annika Strandhäll hade departementet under hela 2017 haft samtal med Begler och uttryckt sitt missnöje mot henne, uppgifter som Begler ställt sig frågande inför.

Häromdagen skrev en tidigare rättschef och en tidigare generaldirektör på Försäkringskassan i ett mejl till KU att Annika Strandhälls uppgifter i KU om att Ann-Marie Begler varnats vid flera tillfällen är "grovt missvisande".

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons