Omkomna i trafiken fortsätter att öka

Sverige Artikeln publicerades

Antalet omkomna i vägtrafiken fortsätter att öka. Under årets sju första månader har 176 personer mist livet i olika trafikolyckor - den högsta siffran sedan 2011, visar preliminär statistik från Transportstyrelsen.(TT)

Trafikolyckor med dödlig utgång ökar under sommarmånaderna - men den här säsongen ser ut att bli den dödligaste på länge. Totalt har 105 personer omkommit maj till och med juli, att jämföra med i genomsnitt 82 döda under samma period 2013-2017, visar siffrorna från Transportstyrelsen.

Den största ökningen maj-juli i år är bland bilister och motorcyklister där antalet omkomna stigit med 40 procent.

– Singelolyckor är den vanligaste olyckstypen för de två grupperna men vi ser att mötesolyckor bland bilister har fördubblats jämfört med samma period 2017, säger Khabat Amin, statistiker på Transportstyrelsen i ett pressmeddelande.

Fint väder kan vara en anledning till att fler är ute och kör varpå risken för olyckor då ökar, resonerar Amin.

– Men det är lite för tidigt att säga att det är orsaken, säger han till Sveriges Radio.Dödstalet på 176 personer hittills i år kan jämföras med 143 omkomna samma period i fjol. Årets dödstal för de sju första månaderna är den högsta siffran sedan 2011 då 192 personer miste livet under samma period.

I juli i år omkom 39 personer, åtta fler än samma månad i fjol - så den stigande trenden håller alltså i sig.