Annons
Nyheter

Plan fick vända över Växjö efter bombhot

Äntligen fick passagerarna komma ut. Efter att ha väntat två timmar kunde passagerarna lämna planet som bombhotats – i små grupper får de gå av. De möttes av en stor polisinsats, med både bombhundar och regionala insatsstyrkan på Arlanda.
Brott (TT) • Publicerad 7 februari 2019
Ett Norwegianplan har bombhotats. Arkivbild.
Ett Norwegianplan har bombhotats. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Passagerarna fick sitta kvar på planet som bombhotats i nästan två timmar, men fick börja gå av planet strax före klockan 13.

– Evakueringen pågår, de får gå av i små grupper, säger Towe Hägg, presstalesperson för polisen i Stockholm.

Annons

När passagerarna klivit av möts de av polis, som både visiterar och förhör dem. Polisens bombhundar söker av området runt planet. "Nu ska vi få gå av så småningom, i grupper om 10" skriver en passagerare i sms till Expressen.

– Man har bedömt det som en nödvändig åtgärd här, säger Towe Hägg.

Hon kan inte säga om det är någon speciell misstanke mot passagerarna som föranleder detta.

– Det finns ingen mall för hur sådana här situationer ska hanteras. Varje situation är unik. Men här gör man så.

Hur lång tid evakueringen kommer att ta vet hon inte.

– När den är avslutad ska det nationella bombskyddet undersöka planet. Sedan återstår vår utredning av vem, hur och varför hotet lämnats.

Planet är från flygbolaget Norwegian.

– Ja, vi har haft ett hot mot vår flight till Nice, bekräftar Charlotte Holmberg Jacobsson, kommunikationschef på Norwegian.

Vad hotet bestod i kan hon inte säga.

Planet var på väg från Arlanda till Nice i Frankrike, och lyfte klockan 10.09 från Arlanda. Efter en halvtimme kom larmet till flygräddningscentralen.

Annons

– Vi fick larmet via flygledningen i Malmö. De hade kontakt med planet vid 10.30-tiden. Då hade planet hunnit i höjd med Växjö. Då valde man att gå tillbaka till Arlanda, säger Daniel Lindblad.

Han har ingen uppgift om hur hotet kom in, eller hur hotet var utformat.

– I och med att planet nu har landat är det polisen som har hand om utredningen. Vi ansvarar så länge plan är i luften, säger Daniel Lindblad.

Planet landade på Arlanda klockan 11.14.

– Det står nu på bana 19 på Arlanda. Det var 169 passagerare ombord, säger Daniel Lindblad, presschef på Sjöfartsverket, som har hand om flyg- och sjöräddning, till TT.

Enligt Towe Hägg finns ingen risk för den övriga verksamheten på Arlanda.

– Nej, det här hotet var riktat mot ett specifikt plan, som har landat och står på Arlanda, säger Towe Hägg.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons