Annons
Nyheter

Psykolog polisanmäld för kränkande behandling

Landstinget har anmält en psykolog till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Skälet till anmälan är att psykologens behandlingar befaras kunna hota patientsäkerheten.
Kalmar län • Publicerad 14 december 2018

Grunden till anmälan är att ett antal patienter som deltagit i psykologens gruppbehandlingar tagit kontakt med sjukvårdsledningen och slagit larm.

Det som bland annat framkom i patienternas larm var att de lämnat samstämmiga uppgifter om integritetskränkande innehåll i behandlingen som att patienter har fått berätta om mycket personliga förhållanden som rör samlevnadsproblem inför andra patienter.

Annons

Psykologen gav också sina patienter en form av hemläxa med uppmaningen att patienterna skulle göra övningar med sexuella inslag för att därefter redovisa dessa vid kommande möten.

Direkt efter det att landstinget startat en utredning av psykologen avbröts alla gruppbehandlingar. Detta sedan landstinget bedömt att den gruppbehandling som beskrivits inte stämmer med patientsäkerhetslagens krav på att vård ska vila på vetenskap och beprövad erfarenhet. En patient ska ges sakkunnig och omsorgsfull hälso- och sjukvård.

En internutredning angående psykologens arbetsmetoder kunde aldrig genomföras eftersom psykologen avböjde att medverka och själv valde att lämna sin tjänstgöring.

Denna inställning fick sjukvårdsledningen att anmäla psykologen till IVO eftersom hen kan utgöra en fara för patientsäkerheten. Utifrån en samlad bedömning av händelserna har landstinget också valt att göra en polisanmälan.

Mats AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons