Separatisterna vann i Katalonien

Spanien Artikeln publicerades
Katalanska separatister jublar efter segern i regionvalet.
Foto: Emilio Morenatti
Katalanska separatister jublar efter segern i regionvalet.

Separatistpartierna vann en majoritet i Kataloniens parlament. Resultatet i torsdagens nyval är en käftsmäll för centralmakten i Madrid.

Med 98,5 procent av rösterna räknade var läget så här strax före midnatt:

• 34 mandat till Junts per Catalunya (JuntsXCat), koalitionsrörelse ledd av den avsatte regionpresidenten Carles Puigdemont från det borgerliga partiet PDECAT.

• 32 mandat till ERC (Esquerra Republicana), republikanskt vänsterparti vars ledare Oriol Junqueras, ex-vice regionpresident, sitter fängslad.

• 4 mandat CUP, antikapitalistiskt extremt vänsterparti som går kraftigt tillbaka.

Det gör 70 mandat ihop för separatisterna. Eftersom det katalanska parlamentet har 135 platser går gränsen för absolut majoritet vid 68 mandat.

I valet 2015 fick de separatistiska partierna majoritet tack vare stöd av CUP.

På den antiseparatistiska sidan var läget detta:

• 37 mandat till Ciudadanos, mittenhögerparti, bildat som reaktion mot katalansk nationalism och som ser att kunna bli största parti. Lett av den karismatiska Inés Arrimadas, 36 år.

• 17 mandat till PSC, den katalanska grenen av det spanska socialistpartiet PSOE.

• 3 mandat till PP, den katalanska grenen av det konservativa parti som leds av premiärminister Mariano Rajoy och som verkar göra ett katastrofval efter polisvåldet under den olovliga folkomröstningen den 1 okt och Rajoys maktövertagande över Katalonien.

Det spanskvänliga ("unionisterna") blocket får ihop 57 mandat.

Utanför blocken finns Catalunya en Comú-Podem med 8 mandat. Det är en koalition av gröna och vänsterorienterade partier, där den katalanska grenen av vänsterrörelsen Podemos ingår. Vilken sida Catalunya en Comú-Podem väljer i de kommande regeringsförhandlingarna är en öppen fråga. Kanske lägger man ner sina röster.

Valdeltagandet blev mycket högt, nära 82 procent.

Jublet visste inga gränser i valhögkvarteret hos JuntsXCat som förklarade sig som segrare:

– Puigdemont president! Puigdemont president! skallade ropen och den första talaren eldade på med:

– 34 för Puigdemont, 4 för Rajoy!

Även Ciudadanos utropade sig till vinnare:

– För första gången har ett konstitutionellt parti segrat i Katalonien. Det är ett historiskt ögonblick, sade Inés Arrimadas inför upprymda anhängare som hyllade henne med "presidenta! presidenta!"

Kataloniens landsflyktige och avsatte regionpresident Carles Puigdemont har bedrivit valrörelse från Bryssel.
Foto: Emilio Morenatti
Kataloniens landsflyktige och avsatte regionpresident Carles Puigdemont har bedrivit valrörelse från Bryssel.

Jämfört med regionvalet har inte så mycket förändrats blockvis. Men styrkeförhållandena inom blocken är nya och efter den turbulenta hösten – med folkomröstning, självständighetsförklaring, Madrids maktövertagande, intern svekdebatt hos separatisterna – väntar nu sannolikt mycket delikata och komplicerade förhandlingar för att nå fram till en gångbar ny regering. Analytiker utesluter inte att ännu ett nyval måste utlysas.

Hur som haver fortsätter Katalonien att vara djupt splittrat och den katalanska frågan har utvecklats till Spaniens värsta kris sedan landet i slutet av 70-talet återvände till demokrati efter nästan fyra årtionden av diktatur.

Nyvalet utlystes av den spanska regeringen efter höstens historiska tumult. Den avsatte regionpresidenten Carles Puigdemont gick i självvald landsflykt i Belgien när centralmakten i Madrid tog över makten i Katalonien på grund av en ensidigt utropad självständighet efter den olovliga folkomröstningen den 1 oktober.

Den likaså av Madrid avsatte vice regionpresidenten Oriol Junqueras, ledare för ERC, sitter fängslad utanför Madrid misstänkt för uppror, uppvigling och misshushållning med allmänna medel efter oktoberhändelserna.

Från honom kommer försonande toner och politiska bedömare tror inte att en ny separatistisk regering kommer att upprepa försöket att ensidigt utropa självständighet. I stället gäller att förbereda sig på förhandlingar med centralmakten i Madrid om nya mer gynnsamma villkor för Katalonien, kanske med en starkare autonomi än innan självständighetsrörelsen för fem år sedan fick luft under vingarna.

Fakta

De två blocken i Katalonien

• Separatistblocket består av:

Koalitionsrörelsen Junts per Catalunya (JuntsXCat) som leds av den avsatte regionpresidenten Carles Puigdemont, landsflyktig i Belgien efter hot om att gripas.

Det ekonomiskt liberala vänsterpartiet ERC (Esquerra Republicana), vars ledare Oriol Junqueras sitter fängslad utanför Madrid.

Det antikapitalistiska extrema vänsterpartiet CUP. Vill att Katalonien ska stå utanför EU och Nato och att viktiga industrier nationaliseras.

• Unionistblocket består av:

Liberala centerhögerpartiet Ciudadanos. EU-vänligt och i stark motsättning mot katalansk nationalism.

PSC, en katalansk gren av det spanska socialistpartiet PSOE.

PP, den katalanska grenen av premiärminister Mariano Rajoys konservativa parti med samma namn.

• Utanför blocken:

Catalunya en Comu, en koalition av gröna och vänsterorienterade partier, däribland Podemos katalanska gren, som leds av Barcelonas borgmästare Ada Colau.

Källa: Financial Times med flera

Visa mer...

Bakgrund

Den stormiga hösten i Katalonien

Den 1 oktober höll Katalonien en folkomröstning om huruvida regionen ska fortsätta vara en del av Spanien eller bryta sig ur och bli självständigt.

Valdeltagandet landade på 42,3 procent av de 5,3 miljoner som är röstberättigade. Av dessa sade 90 procent ja till självständighet. Valdagen var stundtals våldsam när polis försökte hindra väljare från att rösta.

Folkomröstningen hade förbjudits av regeringen i Madrid och enligt författningsdomstolen var den olaglig.

Den 27 oktober röstade regionparlamentet igenom en katalansk självständighetsförklaring.

Senare samma dag tog centralregeringen med stöd av senaten över styret av Katalonien genom att avsätta regionregeringen och upplösa regionparlamentet. Nyval utlystes till den 21 december.

Den 2 november häktade specialdomstolen Audiencia Nacional nio avsatta eller avgångna katalanska ministrar för uppror och uppvigling – brott som kan ge upp till 30 års fängelse.

Även ledarna för självständighetsrörelserna Katalanska nationalförsamlingen (ANC) och Òmnium Cultural – Jordi Sànchez respektive Jordi Cuixart – sitter frihetsberövade.

Den avsatte regionpresidenten Carles Puigdemont flydde till Belgien tillsammans med fyra av sina ministrar. Spanien begärde dem utlämnade men hävde senare den internationella arresteringsordern. Puigdemont meddelade dock att han tills vidare tänker stanna i Belgien eftersom han riskerar att gripas i Spanien. De senaste veckorna har han drivit valkampanj från Bryssel.

Visa mer...