Annons
Nyheter

Sjuksköterska missade medicin - patient gick farligt upp i vikt

En vikarierande sjuksköterska i hemsjukvården i Ljungby kommun skulle dela ut medicin till patienten. Den hjärtesjuke patienten fick bara sitt blodförtunnande, inget vätskedrivande och gick upp farligt mycket i vikt.
Ljungby • Publicerad 1 november 2017
Det var när patientens dosett skulle förberedas som sköterskevikarien missade ett läkemedel.
Det var när patientens dosett skulle förberedas som sköterskevikarien missade ett läkemedel.Foto: Pernilla Wahlman / TT

Patienten som lider av förmaksflimmer, dåligt hjärta och högt blodtryck får sin medicin i dosett men just den här veckan i slutet på sommaren delade sjuksköterskevikarien bara ut blodförtunnande och aldrig något vätskedrivande.

Den hjärtsjuke gick upp rejält i vikt, fick svårt att andas, blev trött och hängig och fick blå läppar.

Annons

Först är en ordinarie sjuksköterska gör ett hembesök upptäcktes felet och rätt medicin sattes in igen. Efter ett par dagar piggnade patienten till och hade då gått ner i vikt igen. I efterhand tycker hen inte att det hela ledde till några besvär.

Hemsjukvården har infört en administrativ barriär och så ska man strukturera sin kommunikation menar man i Lex Maria-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg.

Jens NielsenSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons