Annons

C: ”Stärk självkänslan bland barn”

När Thomas Haraldsson (C) gav sig in i landstingspolitiken för tolv år sedan var den psykiska ohälsan bland barn och ungdomar som han främst ville sätta fokus på. Och så är det än i dag.
Vislanda • Publicerad 8 augusti 2018 • Uppdaterad 29 augusti 2018

Thomas Haraldsson, som numera är kommunalråd i Alvesta, och har uppdrag i regionfullmäktige och som ersättare i hälso- och sjukvårdsnämnden, brinner fortfarande för frågan om psykisk ohälsa.

Thomas Haraldsson har sedan har blev politiskt aktiv i centern 2006 velat uppmärksamma den ökande psykiska ohälsan bland barn och ungdomar.
Thomas Haraldsson har sedan har blev politiskt aktiv i centern 2006 velat uppmärksamma den ökande psykiska ohälsan bland barn och ungdomar.Foto: MATILDA ELFGAARD

Det var hänt en del positiva saker inom området, nämner han. Barn- och ungdomshälsan har tillkommit, som numera heter Familjehälsan i Region Kronoberg. Hit söker ungdomar för lättare psykiska problem. Thomas Haraldsson vill att enheten även ska kunna ta emot unga vuxna upp till 23 år.

Annons

– Det tar längre tid att komma in i vuxenvärlden i dag, säger han.

När han som 20-åring gav sin in politiken mötte han ofta jämnåriga som talade om psykisk ohälsa, en fråga som berör hela samhället och inte bara sjukvården. Ett mer komplext område än exempelvis om någon skadar sig fysiskt, förklarar han.

– Man får början i skolan och upplysa mera. I ämnet idrott och hälsa kan man tala mer om psykisk ohälsa. Man kan stärka självkänslan bland barn.

Samhället måste samordnas bättre för att stoppa den negativa utvecklingen.

– Regionen och kommunerna måste vara med och stärka elevhälsan.

Han välkomnar fler digitala vårdkontakter. Videosamtal, chattar över nätet och e-postkontakter kan passa många unga människor i sina kontakter med sjukvården.

Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) har länge dragits med problem och tillströmningen av patienter är stor. I dag finns en kö med 360 patienter. För fyra år sedan var det 40 i denna kö.

– En orimlig situation och det tycks inte bli bättre.

Centerpartiet föreslår därför, liksom övriga Allianspartier, att BUP konkurrensutsätts och att ett vårdval införs.

En annan del som partiets föreslår är att återinföra en prestationsbaserad vårdpeng, något som den socialdemokratiska regeringen tog bort.

Annons

Jan BärtåsSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons