C: ”Stärk självkänslan bland barn”

Vislanda Artikeln publicerades

När Thomas Haraldsson (C) gav sig in i landstingspolitiken för tolv år sedan var den psykiska ohälsan bland barn och ungdomar som han främst ville sätta fokus på. Och så är det än i dag.

Thomas Haraldsson, som numera är kommunalråd i Alvesta, och har uppdrag i regionfullmäktige och som ersättare i hälso- och sjukvårdsnämnden, brinner fortfarande för frågan om psykisk ohälsa.

Thomas Haraldsson har sedan har blev politiskt aktiv i centern 2006 velat uppmärksamma den ökande psykiska ohälsan bland barn och ungdomar.
Foto: MATILDA ELFGAARD
Thomas Haraldsson har sedan har blev politiskt aktiv i centern 2006 velat uppmärksamma den ökande psykiska ohälsan bland barn och ungdomar.

Det var hänt en del positiva saker inom området, nämner han. Barn- och ungdomshälsan har tillkommit, som numera heter Familjehälsan i Region Kronoberg. Hit söker ungdomar för lättare psykiska problem. Thomas Haraldsson vill att enheten även ska kunna ta emot unga vuxna upp till 23 år.

– Det tar längre tid att komma in i vuxenvärlden i dag, säger han.

När han som 20-åring gav sin in politiken mötte han ofta jämnåriga som talade om psykisk ohälsa, en fråga som berör hela samhället och inte bara sjukvården. Ett mer komplext område än exempelvis om någon skadar sig fysiskt, förklarar han.

– Man får början i skolan och upplysa mera. I ämnet idrott och hälsa kan man tala mer om psykisk ohälsa. Man kan stärka självkänslan bland barn.

Samhället måste samordnas bättre för att stoppa den negativa utvecklingen.

– Regionen och kommunerna måste vara med och stärka elevhälsan.

Han välkomnar fler digitala vårdkontakter. Videosamtal, chattar över nätet och e-postkontakter kan passa många unga människor i sina kontakter med sjukvården.

Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) har länge dragits med problem och tillströmningen av patienter är stor. I dag finns en kö med 360 patienter. För fyra år sedan var det 40 i denna kö.

– En orimlig situation och det tycks inte bli bättre.

Centerpartiet föreslår därför, liksom övriga Allianspartier, att BUP konkurrensutsätts och att ett vårdval införs.

En annan del som partiets föreslår är att återinföra en prestationsbaserad vårdpeng, något som den socialdemokratiska regeringen tog bort.

fakta

Centerns fem viktigaste vallöften

Vi bad partierna avlägga fem vallöften. Det här lovar Centerpartiet:

 

Centern vill ha en köfri BUP med vårdval och förstärkt vårdgaranti.

Centerpartiet vill inte ha några köer till barn- och ungdomspsykiatrin i länet. Barn ska inte behöva vänta. Ett förslag är att införa ett ”vårdval bup”, med fler aktörer som erbjuder barnpsykiatri. På fyra år har utredningskön ökat från 40 till 370 patienter. Dessutom vill partiet höja åldersgränsen till Familjehälsan till 23 år

En "grön rehabilitering" kan införas som behandlingsform.

Grön rehabilitering som behandlingsform för personer med till exempel utmattningssyndrom, stress, psykisk ohälsa, kan införas. Grön rehabilitering är rehabilitering med djur och natur som utgångspunkt. Från många håll framhålls hur hälsosamt det är att vistas i eller nära naturen. Djur och natur lugnar och inspirerar.

Fler och olika specialister på vårdcentralen.

Barnläkare, geriatriker eller reumatolog är exempel på specialister som kan komma till vårdcentralen och möta de med speciella behov. Då kan man minska behoven av besök på sjukhusen och erbjuda en högre kvalitet och tillgänglighet på vårdcentralen.

Vägarna måste bli bättre och säkrare i hela länet.

Kronoberg är ett landsbygdslän där det är nödvändigt med bra vägar för företag, påtalar Centerpartiet. Besöksnäring, skogsindustri och invånarna är beroende av god vägstandard. Det gäller både det småskaliga vägnätet och riksvägarna. Exempelvis brukar vi tala om att ”tvåsiffriga vägar skall ha tresiffrig hastighet”, förklarar Centern.

Det behövs fler yrkesutbildningar som är anpassade för det närings- och arbetslivet i Kronoberg.

Nyckeln till jobb och företagande går via utbildad personal, betonar Centerpartiet. Ett myllrande företagande i länet är starkt beroende av utbildningar som direkt leder till anställning. Partiet vill därför se fler yrkesutbildningar inom industri, besöksnäring, export med mera. Detta kan leda till att utveckla näringsliv, förbättra integration och skapa fler jobb i Kronoberg.

Visa mer...

fakta

Centerpartiet

Centerpartiets valresultat 2014

Riksdagen. 6,1 %

Enligt senaste opinionsundersökning (juli-18). 8,9 %

Riksdagsvalet i Kronoberg 2014. 9,1 %

Kommunvalen 2014

Alvesta. 14,9 %

Lessebo. 13,4 %

Ljungby. 14,0 %

Markaryd. 6,3 %

Tingsryd. 23,6 %

Uppvidinge. 26,9 %

Växjö. 8,2 %

Älmhult. 18,9 %

Regionvalet. 11,1 %

 

Kort om partiets roll lokalt.

Centerpartiet har sina starkaste fästen i Tingsryds och Uppvidinge kommuner. I Uppvidinge finns en majoritet i fullmäktige där centern regerar ihop med Kristdemokraterna. Även socialdemokraterna stödjer denna bildning här. I Alvesta finns ett samarbete mellan Centerpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Socialdemokraterna regerar i Lessebo med stöd av Centerpartiet.

Toppnamn

Riksdagslistan

1. Per Schöldberg, Växjö.

2. Gusten Mårtensson, Älmhult.

3. Karin Nilsson, Tingsryd.

Regionlistan

1. Sven Sunesson, Lönashult.

2. Britt-Louise Berndtsson, Älmeboda.

3. Carina Bengtsson, Agunnaryd.

Visa mer...

ALLA NYHETER OM VALET HITTAR DU HÄR