Annons
Nyheter

Tortyrredskap plockas bort från mässa

Montern som har salufört tortyrredskap på en fransk mässa för militär och polis utanför Paris har stängts av arrangören. Många reagerade kraftfullt på innehållet i montern.
Brott • Publicerad 23 november 2017

Annons

Montern stängdes med omedelbar verkan sedan människorättsorganisationen Amnesty International slog larm, uppger mässchefen Muriel Kafantaris enligt nyhetsbyrån AP.

Bland de varor som erbjöds fanns elektriska ankelbojor och chockvästar, diverse utrustning med piggar, elektroniska verktyg som kan användas vid upplopp, tunga benvikter med mera, enligt Amnesty Internationals kartläggning. Merparten av redskapen är producerade i Kina.

EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström reagerade kraftigt på uppgifterna.

– Det är oerhört upprörande, sade hon till TT i går.

– Det är ett flagrant brott mot EU-lag, konstaterade Malmström.

En EU-lag trädde i kraft 2006 med förbud mot handel med produkter som kan användas för tortyr eller på annat inhumant sätt.

Lagen skärptes i fjol så att sådana produkter inte heller får gå i transit på europeiska marknader. Dessutom förbjöds annonsering och marknadsföring via internet, mässor, kataloger och liknande.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons