L: ”Växjö ska inte ha så dåliga skolresultat som vi har”

Nyheter Artikeln publicerades
Liberalerna gjorde ett katastrofval 2014 och trillade ur fullmäktige i flera av länets kommuner. Lennart Adell Kind är nytt förstanamn i Växjö. Hans politiska engagemang väcktes i början av 1990-talet. Partiledaren Bengt Westerbergs avståndstagande från Ny Demokrati var avgörande.
Foto: Lydia Arvidsson Shukur
Liberalerna gjorde ett katastrofval 2014 och trillade ur fullmäktige i flera av länets kommuner. Lennart Adell Kind är nytt förstanamn i Växjö. Hans politiska engagemang väcktes i början av 1990-talet. Partiledaren Bengt Westerbergs avståndstagande från Ny Demokrati var avgörande.

Lennart Adell Kind är Liberalernas förstanamn på kommunlistan i Växjö. Han lyfter fram skolfrågan.

Folkpartiet har traditionellt varit lärarnas parti. Sedan kom Jan Björklund.

Lennart Adell Kind invänder mot den beskrivningen.

– Vi är fortfarande starka bland lärare och andra akademiker. Men visst, många reagerade på att det var väldigt stora förändringarna på kort tid i skolan under Björklund. Skolan är svår att förändra. Allt blev inte bra, betygssystemet behöver justeras.

– Samtidigt finns en hysteri kring mätning, att man tror att man kan mäta allt. Framförallt i Växjö finns frustration kring all administration.

Men ditt vallöfte gäller lärarnas fortbildning…

– Växjö är en kunskapsstad. Då ska vi inte ha så dåliga skolresultat som vi har. Där har vi misslyckats. Vi behöver bli bättre på att locka hit lärare och se till att alla lärare är uppdaterade inom sitt ämne. Vårt förslag om ett års betald utbildning ska vara en morot. All forskning visar att det som avgör kunskapsresultaten är om man har en kunnig och engagerad lärare.

fakta

Liberalerna

Valresultat 2014: 5,4 %

Riksdagsvalet i Kronoberg 2014: 3,4 %

Kommunalvalen 2014

Alvesta: 1,7 %

Lessebo: 1,6 %

Ljungby: 3,3 %

Markaryd: 0,3 %

Tingsryd: 1,6 %

Uppvidinge: 1,8 %

Växjö: 3,6 %

Älmhult: 3,0 %

Regionvalet: 3,8 %

Partiets roll lokalt:

2014 tappade Folkpartiet, som man hette då, i stöd men höll sig kvar över riksdagsspärren. I länets kommuner gjorde man ett katastrofval och partiet har varit utan representation i hälften av kommunfullmäktigeförsamlingarna. I Växjö kommun ingår Liberalerna i den styrande blågröna majoriteten och i Ljungby i det borgerliga minoritetsstyret.

Toppnamn

Växjö:

1. Lennart Adell Kind, 53, civilekonom, Sandsbro

2. Gunnar Nordmark, Lärare, Teleborg

3. Caroline Persson, Studerande, Campus

Riksdagslistan:

1. Gunnar Nordmark, 64, riksdagsman, Växjö

2. Senada Hodzic, 39, verksamhetschef, Älmhult

3. Yngve Filipsson, 67, pensionerad rektor, Växjö

Regionlistor:

Västra

1. Bo Bergsjö, 67, pensionerad kommunchef, Älmhult

2. Maria Grans, 48, avdelningschef, Ljungby

3. Rolf Andersson, 75, pensionerad ingenjör, Ljungby

Östra

1. Yngve Filipsson, 67, pensionerad rektor, Växjö

2. Gunnar Nordmark, 64, riksdagsman, Växjö

3. Eva R Ericsson, 67, Växjö

Visa mer...

Liberalerna vill förstatliga skolan för ökad självständighet mot kommunpolitiker och tjänstemän. I fjol ansökte Norregård om att få drivas på intraprenad i linje med detta. Men en konsultrapport visade att övriga kommunala skolor skulle drabbas om den stora skolan bröt sig loss. Kommunstyrelsen sa därför nej. För tillfället.

– Vi måste först ta fram ett bättre resursfördelningssystem. Vi får titta på hur de framgångsrika skolkommunerna gjort.

Blågröna styret har målet att Växjö ska vara Sveriges bästa skolkommun 2020. Att på två år klättra upp från plats 191 låter inte realistiskt?

– Nej, det var väl något som råkade slinka in i en text.

Finns det inte en risk när ni politiker slänger er med utfästelser om att Växjö ska bli bäst på än det ena, än det andra?

– Absolut. Så är det. Vad vi säger är att det måste till ett långsiktigt arbete med skolan.

När Lennart Adell Kind kom in i Växjöpolitiken 2014 märkte han en skillnad mot Nacka.

– I kommunledningen där pratade vi skola, skola, skola. Där är skolorna intraprenader och styr sig själva.

Och vad pratade man om här då?

– Det var Arenastäder, World Trade Center och sådant. Mycket bygg- och vägprojekt. Men skolan, från förskolan upp till gymnasiet, och äldreomsorgen är ju kommunens stora uppgift.

ALLA NYHETER OM VALET HITTAR DU HÄR

fakta

Liberalernas fem viktigaste vallöften

”Alla legitimerade lärare som jobbat 10 år i Växjö kommun ska få vidareutbilda sig i ett år med 80% av lönen.”

Växjö har den stolta ambitionen att bli Sveriges bästa skolkommun till 2020. Men kommer allt längre från målet. Resultaten i Växjös kommunala grundskolor sjunker. Mer än var femte elev når inte gymnasiebehörighet och betygsgapet mellan pojkar och flickor fortsätter att öka. I Lärarförbundets senaste skolrankning befinner sig nu Växjö i den nedre regionen – på plats 191 av 290 kommuner.

”Mindre barngrupper i förskolan, max 12 barn på småbarnsavdelningar och 15 för de större barnen.”

Kommuner kan söka statsbidrag för att minska barngrupperna i förskolan. Växjö har fått pengar men inte lyckats så bra. Tidigare i år krävde därför Skolverket att kommunen betalade tillbaka nästan två och en halv miljon kronor. De barnantal som Liberalerna anger i sitt löfte ligger på det maximala antal som Skolverket anger i sina riktmärken.

”Du ska vara trygg i Växjö – oavsett var du är, vilken tid på dygnet, kön, ålder eller klädsel.”

Liberalerna lovar att Sverige inom sju år ska ha minst 25 000 poliser mot dagens 20 000. Men samtliga riksdagspartier förespråkar satsningar på polisen och regeringen har redan satt som mål att öka antalet med 10 000. För att förmå fler att utbilda sig till poliser och att de ska stanna i yrket vill man höja lönerna. Liberalerna vill även satsa på kommunala trygghetsvakter med rätt att ingripa vid till exempel bråk.

– Liberalerna har genomfört det i Landskrona och det är väldigt framgångsrikt, det är därför idén har spritt sig, säger Lennart Adell Kind.

”Vi ska se till att Växjö har Sveriges bästa företagsklimat – så att alla Växjöbor har jobb”

I Svenskt Näringslivs senaste rankning av företagsklimat backade Växjö rejält, till plats 33 bland landets 290 kommuner. Liberalerna vill förenkla för företagare, bland annat vill man förändra turordningsreglerna i lagen om anställningsskydd. Man är emot vinstförbud för välfärdsföretag.

Innebär gott företagsklimat automatiskt att alla får jobb?

– Vi måste naturligtvis även jobba med individerna. Och se till att kommunen går före och anpassar jobben efter människorna, istället för att sitta och vänta på rätt sökande. Alla förvaltningar måste jobba med det, säger Lennart Adell Kind.

”Växjö ska vara idrottens supermakt”

Affärstidningen Sport & affärer utsåg i fjol Växjö till Årets idrottskommun för andra gången. Liberalerna vill fortsätta satsa. De mest prioriterade satsningarna är på hästsporten med nya ridhus och en ny simhall. Man vill stärka stödet till idrottsföreningar, sänka hyrorna för planer och hallar.

De som hellre sysslar med kultur då?

– Vi vill satsa på den också. Kultur skapar ett bättre samhälle. Där har jag rakt motsatt åsikt än Oliver Rosengren (M). Vem vill bo i en stad utan kulturliv?

Visa mer...
Innan Lennart Adell Kind flyttade till Växjö för fem år sedan var han politiker i Nacka kommun och Stockholms läns landsting.
Foto: Lydia Arvidsson Shukur
Innan Lennart Adell Kind flyttade till Växjö för fem år sedan var han politiker i Nacka kommun och Stockholms läns landsting.