Annons

L: ”Växjö ska inte ha så dåliga skolresultat som vi har”

Lennart Adell Kind är Liberalernas förstanamn på kommunlistan i Växjö. Han lyfter fram skolfrågan.
Publicerad 10 augusti 2018 • Uppdaterad 29 augusti 2018
Liberalerna gjorde ett katastrofval 2014 och trillade ur fullmäktige i flera av länets kommuner. Lennart Adell Kind är nytt förstanamn i Växjö. Hans politiska engagemang väcktes i början av 1990-talet. Partiledaren Bengt Westerbergs avståndstagande från Ny Demokrati var avgörande.
Liberalerna gjorde ett katastrofval 2014 och trillade ur fullmäktige i flera av länets kommuner. Lennart Adell Kind är nytt förstanamn i Växjö. Hans politiska engagemang väcktes i början av 1990-talet. Partiledaren Bengt Westerbergs avståndstagande från Ny Demokrati var avgörande.Foto: Lydia Arvidsson Shukur

Folkpartiet har traditionellt varit lärarnas parti. Sedan kom Jan Björklund.

Lennart Adell Kind invänder mot den beskrivningen.

Annons

– Vi är fortfarande starka bland lärare och andra akademiker. Men visst, många reagerade på att det var väldigt stora förändringarna på kort tid i skolan under Björklund. Skolan är svår att förändra. Allt blev inte bra, betygssystemet behöver justeras.

– Samtidigt finns en hysteri kring mätning, att man tror att man kan mäta allt. Framförallt i Växjö finns frustration kring all administration.

Men ditt vallöfte gäller lärarnas fortbildning…

– Växjö är en kunskapsstad. Då ska vi inte ha så dåliga skolresultat som vi har. Där har vi misslyckats. Vi behöver bli bättre på att locka hit lärare och se till att alla lärare är uppdaterade inom sitt ämne. Vårt förslag om ett års betald utbildning ska vara en morot. All forskning visar att det som avgör kunskapsresultaten är om man har en kunnig och engagerad lärare.

Liberalerna vill förstatliga skolan för ökad självständighet mot kommunpolitiker och tjänstemän. I fjol ansökte Norregård om att få drivas på intraprenad i linje med detta. Men en konsultrapport visade att övriga kommunala skolor skulle drabbas om den stora skolan bröt sig loss. Kommunstyrelsen sa därför nej. För tillfället.

– Vi måste först ta fram ett bättre resursfördelningssystem. Vi får titta på hur de framgångsrika skolkommunerna gjort.

Blågröna styret har målet att Växjö ska vara Sveriges bästa skolkommun 2020. Att på två år klättra upp från plats 191 låter inte realistiskt?

– Nej, det var väl något som råkade slinka in i en text.

Finns det inte en risk när ni politiker slänger er med utfästelser om att Växjö ska bli bäst på än det ena, än det andra?

– Absolut. Så är det. Vad vi säger är att det måste till ett långsiktigt arbete med skolan.

Annons

När Lennart Adell Kind kom in i Växjöpolitiken 2014 märkte han en skillnad mot Nacka.

– I kommunledningen där pratade vi skola, skola, skola. Där är skolorna intraprenader och styr sig själva.

Och vad pratade man om här då?

– Det var Arenastäder, World Trade Center och sådant. Mycket bygg- och vägprojekt. Men skolan, från förskolan upp till gymnasiet, och äldreomsorgen är ju kommunens stora uppgift.

Innan Lennart Adell Kind flyttade till Växjö för fem år sedan var han politiker i Nacka kommun och Stockholms läns landsting.
Innan Lennart Adell Kind flyttade till Växjö för fem år sedan var han politiker i Nacka kommun och Stockholms läns landsting.Foto: Lydia Arvidsson Shukur
Bo StröbergSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons