Poliser skjutna i gisslandrama – skytt gripen

USA Artikeln publicerades
Polisens specialinsatsstyrka är på plats utanför en byggnad där skottlossning skett.
Foto: Johan Hallnäs/TT
Polisens specialinsatsstyrka är på plats utanför en byggnad där skottlossning skett.

Sex poliser har skjutits efter ett narkotikatillslag som slutade med att en man öppnade eld och sedan barrikaderade sig i ett hus i Philadelphia i USA. Skottdramat pågick i över sju timmar innan den misstänkte skytten kunde gripas.

Det var när polisen skulle göra en husrannsakan i en bostad i området Nicetown-Tiago i norra Philadelphia vid 16.30 lokal tid som en man öppnade eld mot poliserna.

– Skytten sköt flera salvor. Poliserna besvarade skotten, flera av dem tvingades fly genom fönster och dörrar för att undkomma svärmen av kulor, säger Richard Ross, chef vid polisen i Philadelphia, vid en kort pressträff.

Sex poliser träffades av skotten och larmet fick kollegor från hela staden att strömma till adressen. Mannen barrikaderade sig i huset under flera timmar, enligt lokala medier, och skottlossningen fortsatte. En kvinna uppger för att hon hörde över hundra skott avlossas och att hon såg människor springa för sina liv.

– Jag hörde så många skott. Jag är rädd, säger hon.

Polisen beordrade personer i området att hålla sig borta från platsen efter att skott skjutits från huset. Eric Gripp, vid polisens kommunikationsavdelning, uppmanade nyhetsbolagen att dra bort sina helikoptrar från området eftersom de störde insatsen.

Poliser räddades

Sent på kvällen lokal tid meddelade polisen att en specialinsatsstyrka, Swat, lyckats få ut två poliser ur byggnaden efter flera timmars dödläge. Flera kvinnor som befann sig i byggnaden blev också hjälpta ut, rapporterar .

Polisen gjorde under eftermiddagen och kvällen upprepade försök att kommunicera med skytten med megafon för att försöka få honom att ge upp. Polisen fick slutligen tag i mannen via telefon och efter en drygt sju timmar lång insats kom beskedet.

"Den misstänkte är gripen", skriver Eric Gripp på .

Ingen av de skadade poliserna har ådragit sig några livshotande skador och samtliga av de sex som skjutits har fått lämna de sjukhus där de fått vård, enligt Gripp.

En polis som skadades i en trafikolycka i samband med insatsen vårdas fortfarande på sjukhus.

Gärningspersonen rapporteras enligt flera medier ha livesänt händelserna på Facebook, men sändningen ska ha avslutats eller avbrutits.

Kritik mot vapenlagar

Philadelphias borgmästare, demokraten Jim Kenney, sade under en pressträff att USA behöver hårdare vapenlagar för att skydda sina poliser.

– Våra poliser förtjänar att vara skyddade. De förtjänar inte att bli beskjutna i flera timmar av en kille med ett obegränsat lager med vapen och ammunition, säger han, rapporterar CNN.

– Det är vidrigt och vi måste göra något åt det väldigt snart, fortsätter han.

Fakta

Fakta: USA och skjutvapen

Amerikaners rätt att bära vapen slås fast i det andra tillägget till USA:s författning, som antogs 1791. Denna rätt bekräftades som en "garanti av den personliga rätten att äga ett vapen" i ett beslut av USA:s högsta domstol 2008.

Landets delstater har dock olika lagar när det gäller försäljning (eller begränsning av försäljning), registrering, förvaring, åldersgränser och annat som rör vapeninnehav.

Generellt anses republikanska politiker vara mer vapenvänliga medan flera demokrater har försökt att skärpa vapenlagarna. En viktig aktör i sammanhanget är den mäktiga vapenlobbyorganisationen National Rifle Association (NRA).

2018 uppgav 43 procent av amerikanerna att det fanns ett skjutvapen i deras hem, enligt opinionsinstitutet Gallup.

I nuläget uppges 270 miljoner skjutvapen vara i omlopp i USA.

Källor: The New York Times, Axios, NRA, Gallup, med flera.

Visa mer...