Annons

Hög tid att se över ekonomin inför årsskiftet

Året närmar sig sitt slut. För den som vill maximera sina skatteavdrag för 2019 är det hög tid att se över ekonomin inför årsskiftet.
Ekonomi • Publicerad 14 december 2019
Året är snart slut och det är hög tid att se över privatekonomin inför nästa års deklaration. Arkivbild.
Året är snart slut och det är hög tid att se över privatekonomin inför nästa års deklaration. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Den som exempelvis har använt rut- och rot-tjänster under 2019 ska redovisa det i nästa års deklaration. Den vanliga ordningen är att företagen rapporterar in rut- och rot-avdrag till Skatteverket och den som nyttjat tjänsterna får en sammanställning från myndigheten. Men det går att göra ändringar i efterhand om man vill omfördela avdragen mellan sig och sin partner.

Sedan i juli är det tillåtet att göra rut- och rot-avdrag för totalt maximalt 50 000 kronor per person. Det maximala avdraget kräver att du har betalat minst 50 000 kronor i skatt under året.

Annons

– Är du sambo med någon, se över det här tillsammans och se till att fördela rut- och rotavdrag mellan er så att de avdragsmöjligheter som finns utnyttjas maximalt, säger Arturo Arques.

En begäran om omfördelning av rut- och rotavdrag ska skickas till Skatteverket.

Enligt samma modell är det också läge att se över fördelningen av räntebetalningar på bostadslån inför årsskiftet så att avdragsgilla räntekostnaderna kan utnyttjas maximalt. Ta kontakt med den bank där du har lån för hjälp med det.

Deklarera bostadsförsäljning

Har du sålt en bostad under året? Försäljningen ska redovisas i nästa års deklaration. Se till att ha alla papper i ordning, så som mäklarfakturan och andra eventuella avdrag som kan göras mot reavinsten.

Du behöver också bestämma om du vill begära uppskov med betalningen av skatten på reavinsten. Vid uppskov betalar du en årlig schablonskatt på uppskovsbeloppet. Men med dagens låga bolåneräntor kan det vara mer fördelaktigt för den som har möjlighet att ta ett större bostadslån och betala av hela reavinstskatten på en gång.

– Rent ekonomiskt, med det du vet i dag och under förutsättning att det ska gälla i fortsättningen, är det smart att inte begära uppskov och istället skatta av för vinsten, säger Arturo Arques.

Så länge du kan låna till en ränta under 3,25 procent är det, enligt honom, bättre att göra så.

För att slippa betala ränta på reavinstskatten bör man betala in den till Skatteverket senast den 12 februari.

Den 1 juli 2020 återinförs taket på uppskovsbeloppet och taket höjs då från den tidigare nivån 1,45 miljoner kronor till tre miljoner kronor. Det berör inte dem som deklarerar en bostadsförsäljning i nästa års deklaration.

I överenskommelsen mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna (januariavtalet) står att räntan på uppskovsbeloppet ska tas bort. Men regeringen har ännu inte gett något besked om när det kan ske.

Se över hushållsekonomin

Annons

Den som har inkomst från flera olika arbetsgivare, ojämn inkomst, ränteutgifter eller avdragsgilla resor till och från arbetet kan ansöka om skattejämkning för att inte mer skatt än nödvändigt ska dras varje månad. Ansökan behöver göras inför varje nytt år.

Jämkning innebär en viss ökad risk för kvarskatt, enligt Arturo Arques, men det finns de som har behov av att jämka.

– Det gäller om man har lite sämre marginaler, är beroende av och inte vill vänta på pengarna, säger han.

Rent allmänt anser Arturo Arques att årsskiftet är ett bra tillfälle att göra en utvärdering av hushållets ekonomi och göra en budget inför det nya året. Det kan handla om sådant som att se över prenumerationer och abonnemang samt försäkringsskydd och sparande.

– Gör det här så snart som möjligt. Sverige går snart in i julfirande och då kan det vara svårt att kunna göra de här sakerna, säger Arturo Arques.

Helena Wande/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons