Niklas Ravnestam från Kalmar vann Farmen 2017

KALMAR Artikeln publicerades
Niklas Ravnestam vann Farmen. Han har fått mycket positiv respons på sin medverkan "Det är en tv-personlighet som folk uppskattar så jag kan inte ta åt mig så mycket av det positiva. Men jag har försökt vara reko", säger han. Efter sommaren planerar han en längre ensamseglats. 4 bilder
Foto:Johanna Eriksson
Niklas Ravnestam vann Farmen. Han har fått mycket positiv respons på sin medverkan "Det är en tv-personlighet som folk uppskattar så jag kan inte ta åt mig så mycket av det positiva. Men jag har försökt vara reko", säger han. Efter sommaren planerar han en längre ensamseglats.

Niklas Ravnestam vann Farmen efter en rysare – och fick en segerchock.

– Vi var alldeles tysta i bilen på väg hem.

– Tycker du inte jag är fin i min tröja, frågar Niklas Ravnestam och drar i sin stickade grå tröja och fortsätter:

– Den har varit med på Farmen i tio veckor och jag tänkte att när jag gör min första vinnarintervju så måste den vara med.

Taxichauffören och sjöfararen Niklas Ravnestam, 44 år, från Kalmar tog hem segern i finalen av TV4:s dokusåpa Farmen. Programmet går ut på att nutidens människor ska leva som svenska bönder gjorde för hundra år sedan. Finalrysaren, som avgjordes efter tre utmaningar, stod mellan arbetslöse hemmasnickaren Hasse Ek och Ravnestam.

– Jag var rätt säker på att första utmaningen med dragkamp skulle gå bra eftersom jag är starkare. När det blev yxning förstod jag att jag måste satsa på vilja och styrka eftersom Hasse har bättre teknik. Men jag hade gått ned 22 kilo vid det här laget och fick mjölksyra direkt. När jag kommit halvvägs och tittade på Hasses yxa såg jag hur den bara försvann i stocken. När jag hängde upp ringen, som visade att jag var klar, och vände mig om igen så var Hasse bara 30 centimeter ifrån att hänga upp sin så det var hårfint.

Sista utmaningen var ett husförhör. De första grenarna gav två poäng vardera men i den sista tävlingen kunde deltagarna ta hem 10 poäng.

– Jag var så trött så jag uppfattade knappt frågorna. Jag stod och höll mig i pulpeten och räknade på när det skulle vara kört för Hasse när Paolo Roberto skrek att jag hade vunnit.

Hur kändes det?

– Hade jag orkat så hade jag hoppat upp på något. Det kändes väldigt härligt, det tror jag syns när man tittar på programmet, men det var svårt att ta in. Jag och Hasse hade sällskap därifrån. Vi satt alldeles tysta i bilen på väg hem. Det var vemodigt att det var över.

Varför vann du Farmen?

– Det hänger mer på att jag är en dålig förlorare än att jag skulle ha vinnarskalle. Jag kan riktigt känna hur sur jag hade varit om jag inte tagit hem det. Men sedan har jag jobbat hårt och hållit en låg profil.

Förutom vinnartiteln innebar segern en halv miljon kronor.

– Jag har ganska många gamla hål att stoppa pengarna i. Men nu lever jag ett liv där pengar inte har så stor betydelse. Jag gjorde mig av med en massa prylar när jag flyttade ombord på båten och bor man som jag gör så bryr man sig inte så mycket om den senaste tekniken och sådant. Det är ett skönt liv.

Att Niklas Ravnestam ställde upp kom sig av ett nyårslöfte som han avlade för åtta år sedan om att göra en tokig grej varje år. Men han hade inte full koll på vad han gav sig in i.

– Jag hade ingen tv på båten och hade aldrig kollat på Farmen. Jag tittade bara lite på programmet i telefonen så jag skulle snappa upp lite frågor inför husförhören innan jag åkte.

Vilket är ditt bästa minne från tiden på Farmen?

– Det var första veckan då alla var ute i kohagen och jobbade. Då hade folk inte hunnit tröttna på varandra. Alla ville visa sig duktiga och det var positiv energi. Den känslan kom tillbaka sista veckan.

Vilket är sämsta minnet?

I mitten av tävlingen. Det hade gått fem veckor och det kändes som en väldigt lång tid. Jag saknade min grabb mycket. Innan jag åkte trodde jag att utmaningen skulle vara den sociala biten. Men så blev det inte. Jag fokuserade på djuren och gården. Dispyterna och grälen skedde utanför min sfär.

Hur påverkades deltagarna av att kameran var där?

– Generellt märktes det ingen skillnad. Det blev inte mer gräl för att kameran var på utan det som hände det hände.

Skulle du rekommendera andra att vara med i programmet?

– Ja absolut. Det är få som får uppleva det här gamla farmarlivet och det är nyttigt att få en inblick i hur folk hade det. Det är också en utmaning både fysiskt och socialt. Många av deltagarna berättar att de omvärderade sina liv och relationer när de kom hem och en sådan här paus från det vanliga livet är inget man kan köpa. Så även om man inte vinner så är tävlingen värd mycket.

Hur har din medverkan påverkat dig?…

– Jag kommer nog göra tuffare äventyr framöver. Jag ska ut och ensamsegla i en gammal och liten båt och sedan skulle jag vilja bygga en husbil och åka till pyramiderna i Giza.

Vad har du fått för reaktioner på din medverkan?

– Det har bara varit positivt. Det rasar in meddelanden efter varje program. Men andra deltagare som Elisabeth och Alexander har blivit dödshotade och fått polisanmäla. Jag kan inte begripa att ett tv-program kan få människor så upprörda. Men den mest upprörda kommentaren jag fått är en som skrev att jag gjorde så dålig tv. Jag var som en blomma på en tapet. Det var inte så farligt.

FAKTA

Niklas Ravnestam

Familj: En son som är sex år.

Bor: Tillfälligt i en stuga söder om Kalmar. Annars på sin segelbåt.

Intressen: Segling och foto.

Gör: Kör taxi.

Aktuell med: Vinnare av Farmen 2017.

På gång: "Jag har tänkt segla långt men vill inte säga vart. Vi får se hur långt jag kommer så säger jag sedan att det var dit jag planerat att segla."

Visa mer...