Annons

På drift med "Punani_99"

Nanna, alias Punani_99, är den fiktiva 17-åringen som vältrar sig i kokain i Sveriges Radio och skapar bråk med politiker på Instagram.
I den nya säsongen av radioteatern är det dags för rollfiguren att växa upp.
Radioteater • Publicerad 15 april 2019
Nanna Olasdotter Hallberg ligger bakom radioteatern "Punani_99", som är tillbaka med en andra säsong. "Det är mycket som har ett korn av sanning, sedan har jag twistat till det väldigt mycket. Det ska kännas lite som en vandringssägen som är uppskruvad", säger hon.
Nanna Olasdotter Hallberg ligger bakom radioteatern "Punani_99", som är tillbaka med en andra säsong. "Det är mycket som har ett korn av sanning, sedan har jag twistat till det väldigt mycket. Det ska kännas lite som en vandringssägen som är uppskruvad", säger hon.Foto: Pontus Lundahl/TT

Efter en dramafylld säsong – både fiktivt och i verkligheten – är "Punani_99" tillbaka. Serien följer den ironiska konstnärsnovisen och innetjejen Nanna, som utan konsekvenstänk varvar droger, bantningskurer och relationsproblem. Lyssnarna kan även följa Instagramkontot Punani_99, där manusförfattaren och regissören Nanna Olasdotter Hallberg spelar sin 17-åriga namne.

– Unga är så duktiga i dag. De som har råd att vara "fuckups" är den kulturella medelklassen och det är den klicken jag är intresserad av, säger Nanna Olasdotter Hallberg.

Annons

Den andra säsongen tar vid efter en "underbar sommar" fylld av tjack och fest. Fiktiva Nanna hamnar på något sätt i Syrien, träffar sin pappa och närmar sig slutet av skolgången. Tidigare har hon enkelt lyckats smita undan sina problem, den här gången står mer på spel.

– Även om hon inte respekterar gymnasiet så har hon ändå haft det som trygghet. Hon fyller 18 under säsongen och jag tänker att hennes beteende kanske får lite mer konsekvenser, säger Nanna Olasdotter Hallberg.

Ingen underliggande moral

Riksdagsledamoten Edward Riedl (M) kritiserade förra året "Punani_99" för att vara drogromantiserande, och var negativt inställd till att det inte går att anmäla Sveriges Radios digitala innehåll till Granskningsnämnden.

Sveriges Radio svarade att det rör sig om satir, och bråket fick en ny dimension när Instagramkontot Punani_99 knarkskämtade om Edward Riedels dotter och brorsdotter. Bilden raderades och en ångerfull Nanna Olasdotter Hallberg bad om ursäkt.

Men drogerna då? Inför serien intervjuade Nanna Olasdotter Hallberg flera 17-åringar i Stockholm, och märkte av en helt annan knarkkultur än hon själv upplevde som tonåring. Hon ville skildra den samhällsutvecklingen.

– Men intrigen ligger inte i hur hemskt det är att ta droger och det tror jag är nytt, innan har det alltid varit något slags underliggande moral. Med det sagt tycker jag att det är jättebra att det är olagligt med droger, säger hon.

"Ny mark"

Att serien delvis utspelar sig på sociala medier tror hon bidrar till en del förvirring. När hon vid ett tillfälle lade ut en Instagrambild på sin egen bäbis med en påse (fejkad) marijuana såg vissa följare rött.

– Instagram är lite ny mark för ett fiktivt konto, det kan vara svårt att greppa och jag förstår att vissa blir arga. Podden är mer tydlig, det känns som att alla som har lyssnat på den fattar att det är fiktion och satir, säger hon.

Trots att 17-åriga Nanna inte finns på riktigt låter Olasdotter Hallberg lite av sig själv slinka igenom i podcasten.

– Jag är ganska hård mot rollfiguren, det är på gränsen till kvinnohat kan jag känna ibland. Alla skämt sker på hennes bekostnad. Då kände jag att jag var tvungen att ge lite av mig själv till henne, så att skrattet inte fastnar i halsen, säger Nanna Olasdotter Hallberg.

Sofia Sundström/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons