Annons

Undervattensdrönare ska säkra hummerbeståndet

Nu startar årets hummerfiske. På måndag morgon slängs tinorna i vattnet i jakten på havets svarta guld.
Samtidigt sätter länsstyrelsen i Västra Götaland in undervattensdrönare i jakten efter kvarlämnade hummertinor som på lång sikt skulle kunna hota hela hummerbeståndet.
Fiske • Publicerad 22 september 2019
Länsstyrelsen sätter in undervattensdrönare i jakten efter kvarlämnade hummertinor som på lång sikt skulle kunna hota hela hummerbeståndet.
Länsstyrelsen sätter in undervattensdrönare i jakten efter kvarlämnade hummertinor som på lång sikt skulle kunna hota hela hummerbeståndet.Foto: Länstyrelsen

Tidigt på måndag morgon ger sig yrkes- och fritidsfiskare ut för det årliga hummerfisket. De första humrarna landas på tisdag och säljs traditionsenligt vid hummerauktionen i Göteborgs fiskhamn.

Men redan innan hummerfisket startat har länsstyrelsen i Västra Götaland varit ute på sitt eget fiske – efter kvarlämnade hummertinor på havets botten. Nytt för i år är att jakten sker mer hjälp av undervattensdrönare.

Hummerfiskets framtid

Annons

Att rensa havsbotten från efterlämnade tinor kan vara avgörande för hummerns framtid.

– Är det många tinor som ligger kvar och fiskar 365 dagar om året då har vi ett konstant fisketryck som vare sig tar hänsyn till fredningstider eller fredade områden. De ligger ju bara där och tär på beståndet, säger David Solstorm, länsfiskekonsulten och projektledare på länsstyrelsen.

Uppgifter cirkulerar att var tionde tina som läggs ut blir kvar i havsdjupet. Men uppgiften är obekräftad.

– Men är det så illa, då spelar fiskeregleringen inte längre någon som helst roll, konstaterar Solstorm.

Problemet har förvärrats i takt med att tinorna moderniserats. Tidigare tillverkades de av trä och bomullsgarn och bröts då de ner av naturen. Numera används ofta stål, plast och nylon och kvarlämnade tinor kan bli liggande på botten under många år.

Självdör och ruttnar

– Det simmar in fisk i den så den upplevs som nyagnad. Sen kan de krypa in krabbor och humrar som inte kan komma ut. Och så blir det kvar där, självdör och ruttnar.

Länsstyrelsen har nu köpt in två undervattendrönare som bland annat sätt in i jakten på så kallade spöktinor och andra kvarlämnade fiskeredskap.

– Vi har tillsynsaktiviteter under hummerfisket och en av våra båtar kommer att ha en drönare med sig och därmed ha möjlighet att gå ner och titta på olika områden, säger David Solstorm.

Testkörde drönaren

Tidigare i veckan testkördes drönaren i vatten utanför Orust.

– Det gick över förväntan, säger David Solstorm och visar upp fynd från havsbotten.

Annons

Samtidigt vill David Solstorm framhålla att man behöver hjälp av alla hummerfiskarna.

– Det viktigaste just nu är att man inte fyller på med fler spökfiskande redskap. Så länge som det fylls på så kvarstår ju problemet. konstaterar han.

Men hummertinorna utvecklas också. En del tinor som säljs i dag är "spökfiskesäkrade". Det innebär att det finns en tråd vid öppningen som bryts ner i havet på några månader. Tinan ligger visserligen kvar och skräpar men humrar och krabbor kan, när tråden väl brutits ned, ta sig ut på egen hand.

Jonas Dagson/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons