Annons

Urnfynd kan ge ny kunskap om järnåldern

Fler än 100 urnor – troligen över 1 600 år gamla – kan ge arkeologerna en unik inblick i järnålderns begravningsritualer.
Urnorna hittades vid en utgrävning i Bellinge i Danmark i fjol.
Danmark • Publicerad 22 januari 2020
Arkeologerna tror att människor som brändes efter sin död gravsattes i de upphittade urnorna. Arkivbild.
Arkeologerna tror att människor som brändes efter sin död gravsattes i de upphittade urnorna. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg / TT

Upptäckten på Fyn gjordes i samband med ett nytt bostadsprojekt. Urnorna har varit en del av en gravplats nära en äldre gravhög.

– Gravhögen går tillbaka till yngre bronsåldern, omkring 800 år före vår tideräkning. Men senare, för ungefär 1 600 år sedan under järnåldern, började man att gravsätta folk i urnor där ute, säger arkeologen Kirsten Prangsgaard till danska TV2.

Annons

Arkeologerna tror att de som bodde i det närliggande jordbrukssamhället brändes efter sin död och sedan gravsattes i urnorna. Urnorna tros också innehålla smycken som glaspärlor och personliga tillhörigheter som kan ge mer kunskap om de människor som levde under järnåldern.

Gravplatsen i Bellinge är den sjätte största på Fyn och endast några få liknande begravningsplatser är kända i norra Europa. Då den är så väl bevarad har arkeologerna fått en god och detaljerad inblick i järnålderns begravningsritualer.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons