Ärlig Frejspelare prisas

Sport Artikeln publicerades

15-årige Alexander Lundh från BTK Frej gav bort en matchboll vid pojk-SM. Nu får han Fair play-priset och hans klubb får 50 000 kronor att använda till insatser för rent spel.

Ställingen var 9-9 i avgörande set. Bordtennisspelaren Alexander Lundh från Växjö fick matchboll, men ingen hade sett att bollen hade träffat både racket och finger. Ingen förutom Alexander Lundh.
– Ingen såg det, men jag erkände i stället för att ta det. Det kom säkert ett tiotal som sade att jag gjorde rätt och att det var bra gjort. Om jag inte hade gjort det hade det inte känts bra efter matchen. Ärligheten varar ju längst, säger Alexander Lundh.
Den skänkta matchbollen innebar att motståndaren fick chansen att avgöra och den chansen tog han. Alexander Lundh ångrar inte sitt val.
– Jag skulle göra likadant igen. Bollen är ju över och det är hans poäng, men nu har de ändrat reglerna och du får ha dubbelträff.
Sedan SM-tävlingarna i våras har det gått lysande för Alexander Lundh. Han vann till exempel både singel och dubbel vid nordeuropeiska mästerskapen i Estland. Nu får 15-åringen Riksidrottsförbundets utmärkelse för Fair play. Själv får han en glasvas. Hans förening, BTK Frej, får 50 000 kronor att använda till insatser för rent spel.
– Det är mycket hedrande för vår förening men också ett bevis för att våra ledare, framför allt Alexanders tränare Marcus Sjöberg, arbetar med viktiga värderingar. Prispengarna kommer att göra stor nytta i just detta arbete, säger Carl-Olof Möregård, ordförande i BTK Frej.
Juryn, som bland annat består av sportjournalisten Lasse Sandlin, hade följande motivering.
”I ett avgörande läge i finalspelet i pojk-SM i bordtennis gav Alexander Lundh poängen till motståndaren på grund av en dubbelträff, som varken motståndaren eller domaren såg. Därigenom fick motståndaren matchboll och Alexander Lundh förlorade matchen. Alexander Lundhs agerande är ett utmärkt exempel på rent spel."