”Bara” 1–1 för Öster trots Helgs kanonmål

Två cupmatcher i rad har Öster tagit ledningen tack vare Simon Helg-mål men fått nöja sig med 1–1 borta mot allsvenskt motstånd. Mot Sirius förra helgen och mot IFK Göteborg i dag. Därmed blir det svårt för Öster att gå vidare i cupen.
göteborg • Publicerad 24 februari 2018 • Uppdaterad 25 februari 2018
Simon Helg trycker in Östers ledningsmål borta mot IFK Göteborg.
Simon Helg trycker in Östers ledningsmål borta mot IFK Göteborg.Foto: Andreas Nilelind

– Vi var det bättre laget mot Sirius förra helgen. Det var vi kanske inte i dag, men killarna jobbade stenhårt mot ett i stort sett ordinarie IFK Göteborg, säger Östers tränare Christian Järdler.

IFK Göteborg började bäst inför storpubliken (2 041) i solskenet på Hisingen. Blåvitts bollinnehav var massivt första kvarten, men bortsett från ett avslut efter en djupledsrusch av Mikkel ”Mix” Diskerud (Robin Malmkvist räddade) skapade IFK få heta chanser.

– Göteborg pressade betydligt högre och med fler spelare än vad de gjorde mot Varberg. Det gav oss problem. Och när vi fick upp bollen tappade vi den för snabbt, medger tränare Järdler.

Öster var hela tiden farligt i sina kontringar. Admir Bajrovic blev framspelad av Simon Helg men fick se sitt skott täckas ut till hörna efter 16 minuter.

Men två minuter senare tog Helg saken i egna händer. Han fick bollen en bit in på offensiv planhalva och satte av på en mäktig rusch.

Men allra bäst var avslutningen. Helg drog till med vänstern och bollen borrade sig in i IFK-keepern Pontus Dahlbergs vänstra kryss.

– Simon är värvad för sina spetskvaliteter i djupled, påpekar Järdler.

Målet chockade hemmalaget, och även Öster kunde under perioder äntligen äga boll. Men mot slutet av halvleken var det mycket Göteborg igen. Elías Már Ómarsson hade två lägen och Diskerud ett, men Malmkvist räddade vid alla tre tillfällena.

Östers anfallare Admir Bajrovic fick ett gratisläge när Carl Starfelt schabblade, men samme Starfelt hann tillbaka och blockera Bajrovics skott.

Strax före pausen ville IFK ha straff när Sebastian Ohlsson föll i duell med Fredrik Lundgren, men domaren friade och i 43:e minuten räddade Malmkvist ett mäktigt långskott från Amin Affane.

Inför andra halvlek ersatte Öster Dragan Kapcevic med David Johannesson, och till en början hade Växjölaget lite mer boll. Men efterhand tog IFK Göteborg över.

Emil Salomonsson hade ett jätteläge, men avslutet blockerades. Och Sebastian Ohlsson hade ett skott som Malmkvist räddade.

I 68 minuter kunde Öster stå emot. Men då kom 1-1. Ohlsson sköt. Malmkvist dök ner åt höger och räddade, men returen gick rakt ut till Diskerud, och norskamerikanen som gjorde Blåvitts segermål mot Varberg i förra cupomgången, skickade in 1–1-målet.

– Det var väl helt i sin ordning att IFK gjorde ett mål, säger Järdler.

Öster gjorde omgående ett dubbelbyte (in med Lars Fuhre och Calle Johansson, ut med Admir Bajrovic och Mattias Pavic).

– Pavic fick krampkänning i en baksida och bad om att få byta. Annars hade vi inte gjort ett dubbelbyte i det läget, förklarar Järdler.

Liridon Silka hade skott tätt över, men Öster var aldrig riktigt nära ett segermål trots en hörna på tilläggstid.

– Jag är glad att vi inte föll ihop efter 1–1. Vi stod upp in i det sista, säger Östertränaren.

Att spela oavgjort på bortaplan mot såväl Sirius som IFK Göteborg tyder dock på styrka. Speciellt bra i dag var målvakten Robin Malmkvist, spelmotorn Silka och vänsteryttern Simon Helg.

Inför avslutningen av gruppspelet i svenska cupen säger Christian Järdler.

– Chanserna att vinna gruppen är inte stora, men heller inte obefintliga. Vi har sett till att sista matchen hemma mot Varberg gäller något. Seger där samtidigt som Sirius och Göteborg kryssar och det lär blir en målskillnadsaffär.