Annons

Bilden av Växjö HF:s gyllene årgång

Här är bilden som Växjös handbollsvänner längtar efter. Fem elitseriespelare och en tidigare förbundskapten som Växjö HF:s eget Dreamteam.
Sport • Publicerad 27 juni 2007
Hela gänget i elitserien. Växjö HF:s gamla juniorkull med proffs och spelare i högsta divisionen, från vänster Johan Green, Fredrik Jonsson, Åke Muwanga, Hans Karlsson, Jonas Källman och tränaren Per-Olof "Peppe" Jonsson.Foto: Urban Nilsson
Hela gänget i elitserien. Växjö HF:s gamla juniorkull med proffs och spelare i högsta divisionen, från vänster Johan Green, Fredrik Jonsson, Åke Muwanga, Hans Karlsson, Jonas Källman och tränaren Per-Olof "Peppe" Jonsson.Foto: Urban NilssonFoto: 

Jonas Källman, Hans Karlsson, Johan Green, Fredrik Jonsson och Åke Muwanga vann med Växjö HF allt med "Peppe" jonsson som ungdomstränare.

Växjöhandbollen har aldrig haft en mer gyllene årgång är den med pojkar födda 1981.

Annons

De fem spelarna, som samlats vid Teleborg Centrum i går, kunde varit sex om inte målvakten Torbjörn Jacobsson, nya elitserielaget Olympic/Viking, varit på Tunisienresa.

- Vårt juniorlag var riktigt, riktigt bra, minns Jonas Källman.

Sex från samma juniorlag nådde elitserien och kanske kunde Markus Jonsson och Karl Axelsson nått lika långt. Men de valde fotbollen och Markus spelar i dag allsvenskt i AIK.

Hans Karlsson var först att lämna Växjö när han redan 1999 värvades till Drott.

- Drott ringde och jag kunde inte motstå chansen att få spela med ett världsnamn som Magnus Andersson. Samma år som mina Växjö HF-kompisar tog guld i junior-SM spelade jag SM-final mot Redbergslid. Det gick snabbt, säger Hans Karlsson.

Stressad som ung De andra löftena lämnade året efter. Anledningen var att Växjö HF åkte ur dåvarande division 1.

- Som ung blir man gärna stressad och kanske kunde jag stannat kvar i Växjö HF ett år ytterligare. Men när A-laget åkte ur kändes som jag inte hade något val, förklarar Åke Muwanga, som ska operera en skadad axel och just nu är klubblös efter sitt år i Heim.

- När jag gick från Växjö var jag ensam kvar bland 81-orna. Alstermo spelade i division och var ett steg på vägen, säger Johan Green, nu med Per Carlén som hård tränare i nya eitserielaget Malmö HK.

Fredrik Jonsson har hittat hem till Växjö HF efter sina fyra år i H 43.

- Nu är det annan nivå, men jag är en sådan människa som alltid satsar hundra procent på det jag gör, säger Fredrik.

Annons

Tre i gänget har spelat som proffs utomlands. Jonas Källman spelar till vardags i världslaget Cudad Real i Spanien, Hans Karlsson har spelat i Danmark, och Torbjörn Jacobsson i Tyskland.

Men Källman är störst.

- Jag erövrade tre titlar av fem i år. Det är klart att jag måste vara nöjd, säger han.

Ciudad Real vann ligan, de vann Copaasobal som är en turnering vid jul-nyår, och de vann EM för klubblag i Tyskland.

- Dessutom vann vi cupen i Egypten, en turnering med mästarlagen från Asien, Afrika, Sydamerika, Nordamerika och Egypten. Det hade jag nästan glömt.

Sven Elofsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons