Annons

Björk på väg mot ny missad kvalgräns

Det blev ingen rolig start på British Open för Alexander Björk som nu ser ut att missa kvalgränsen för tredje året i rad.
– Putten ska vara glad att den är i ett stycke, säger han.
Golf (TT) • Publicerad 19 juli 2019
Alexander Björk gick sex över par under första rundan och var inte nöjd.
Alexander Björk gick sex över par under första rundan och var inte nöjd.Foto: PETTER ARVIDSON

Efter att ha missat "cutten" i British Open 2017 och 2018, är Alexander Björk på väg mot en ny missad kvalgräns efter att ha inlett årets majortävling med sex slag över par.

– Putten ska vara glad att den är i ett stycke, säger han.

Annons

– Jag får inte bollen i hål, jag får ingen bra känsla, jag får ingen känsla för linjerna, känslan för att starta bollen... Det funkar inte.

Det gick bättre för Henrik Stensson som var ett slag under par och betygsatte sina första 18 hål på Royal Portrush med "hyfsat godkänt".

– Det var väl tre, fyra slag som vi var ganska missnöjda med. Vi räddade upp några av dem men några av dem gick inte att rädda, säger 43-åringen.

– Det känns som att de första hålen – när vi spelade i medvind – gav lite chanser men när vi vände upp och spelade in i vinden så var det lite tuffare hela tiden, framför allt avslutningen var lite "tricky".

Han räknar upp några järnslag, svingar med spoonen som behöver bli bättre under fortsättningen på Nordirland.

– Det var mycket på halvdistans eller längre och tvåputtar för att ta sitt par och gå vidare. Det är väl lite majorgolf också, men ska man komma ner på tre, fyra, fem under behöver man pilla i några extra puttar och slå några slag bättre.

Även om –1 inte var vad Henrik Stenson hade hoppats på, har han inte gett upp hoppet om att ta sig högre upp i resultatlistan.

– Man kan aldrig vinna på en torsdag, fredag eller lördag men man kan spela bort sig. Det känns definitivt inte som att vi är ute, sedan är frågan om man spelar tillräckligt bra; behöver vi spela bättre än vad jag gjorde i dag (på torsdagen) om jag ska avancera uppåt i fältet under de närmaste tre dagarna? Vi får se om vi kan göra det, säger han.

Bäste svensk under första dagen var Alex Norén, som inledde majortävlingen med tre slag under par vilket innebär att han är två slag efter ledande JB Holmes. För honom innebar det helt enkelt att gå tillbaka till grunderna i sitt spel.

– Min tränare är en sådan person som vill att jag ska utvecklas hela tiden och det är väl det som han och jag ihop måste hejda oss med, och skita i att försöka bli bättre på vissa saker som jag kanske ändå inte vågar använda på banan eller känner mig trygg med, säger han.

Annons

– Har man spelat "fade" i många, många år och så försöker jag slå de här "drawarna" för ofta. Det är svårt att se dem, det är svårt för min caddie att välja klubborna och det är svårt att komma in i lunken för att kunna spela bra.

Genom att spela sitt "vanliga" spel kom Norén snabbt in i lunken. Han gjorde birdie på första hålet och klev sedan av rundan med ytterligare fyra birdies. Speldagens två bogeys, på nionde och 14:e hålet, var inget som lade något mörker över tävlingsstarten.

– Ronden tycker jag var bra. Jag tycker att jag spelade stabilt hela vägen. Jag började slå mer och mer "fade", och det hjälpte verkligen i dag för att hålla koll på bollen.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons