Annons

Förbundskaptenen rörd av "Granens" tårar

Janne Andersson är inte känd för sina känslostormar. Men lagkaptenen Andreas Granqvists glädjetårar efter VM-kvalbragden mot Italien nådde även förbundskaptenen.
Fotboll • Publicerad 14 november 2017
Janne Andersson firar med Andreas Granqvist och Marcus Berg efter Miraket i Milano.
Janne Andersson firar med Andreas Granqvist och Marcus Berg efter Miraket i Milano.Foto: Antonio Calanni

– När jag såg "Granen"... den reaktionen, den var häftig, sade en rörd förbundskapten dagen efter matchen på San Siro.

Sveriges herrlandslag vaknade upp på tisdagen med vetskapen att man nästa år, för första gången sedan 2006, ska spela fotbolls-VM.

Annons

Redan har det börjat diskuteras om eventuella lottningar av drömkaraktär (Panama och Polen) och mardrömsdito (Brasilien och Spanien).

Och redan står det klart att Sveriges VM-bas i Ryssland kommer att bli Gelendzjik, vid Svarta havskusten nära Sotji.

– Vi har gjort klart med en anläggning som ligger nära till flygplats och nära till träningsanläggning, sade landslagschefen Lars Richt.

Och redan har det börjat höjas röster om att övertala Zlatan Ibrahimovic om en comeback till VM. Men att prata Ibrahimovic nu är respektlöst, anser Janne Andersson.

– Zlatan är den största fotbollsspelaren som vi har haft, men han har valt att inte vara med. Och om vi har gjort den bragden som vi har gjort, då är det tråkigt att prata om någon som inte är med. Prata om de här pojkarna som har gjort det i stället, det är de värda.

Något festande hela natten lång efter matchen var det inte tal om för förbundskaptenen som sade att "vi hade en trevlig middag, men sedan gick jag och lade mig".

Den vanligtvis väldigt samlade 55-åringen hade nära till tårarna under presskonferensen. Men mer på grund av andras känslor efter 0–0-matchen i Milano, som innebar att Sverige slog ut Italien med sammanlagt 1-0 i VM-kvalplayoffet.

– Den där känslan när man har uppnått någonting tillsammans, den är magisk, oavsett vilken nivå det handlar om.

– Men det är mest när man ser andras reaktioner. När jag såg "Granen"... det var häftigt. Både "Granen" och Ola (Toivonen), det var deras sista chans. Den reaktionen, det var häftigt, harklade sig Janne Andersson med glansiga ögon.

"Granen", lagkaptenen Andreas Granqvist, fick också rejäla hyllningar av förbundskaptenen.

Annons

– Han personifierar det vi står för. Och han är en riktigt, riktigt bra fotbollsspelare, hans fighting spirit och så är han bra med bollen, det tänker man inte alltid på. Men så är han också en väldigt bra människa. Och i går var han magisk.

TT

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons