Första sparken i gräset

Sport Artikeln publicerades

På torsdag kväll kommer gräset att vara grönare på andra sidan. Det gäller i alla fall för arenastaden. Då har gräset inne i Myresjöhus Arena lagts på plats.

Det var först tanken att Växjös nya fotbollsarena skulle få en konstgräsplan. Men i och med att dam-EM 2013 ska förläggas i Sverige, med Växjö som en av spelorterna, fick det beslutet revideras.
– När vi sedan skulle titta ut vilket gräs och leverantör vi ville ha så kollade vi på de andra planer som finns runt om i Sverige. Och då, 2010, var Olympia i Helsingborg outstanding, säger byggledaren Claes Risberg.
De olika för- kontra nackdelarna med konstgräs har debatterats friskt. Men när det kommer till naturgräs spelar det enligt Claes ingen större roll varifrån gräset kommer eller vem som är leverantören.
– Nej, jag kan inte säga att det spelar någon roll. Det viktigaste för oss är att vi måste välja ut gräs som håller för vårt vinterväder. Det går tillexempel inte att välja ut sådant som de använder England, för det håller inte här.
I går började de första rullarna med gräs att läggas ut på den sandbädd som annars dominerar planområdet. På torsdag kväll ska allt vara grönt. Fram tills dess att Myresjöhus Arena är helt färdigbyggt är det ett företag från Helsingborg som har hand om skötseln av planen, efter det tar Öster över allt sådant.
– Planen kommer att bli väldigt fin. Den läggs ut med millimeterprecision och det kommer bli väldigt jämt då det med GPS mäts ut att allt hela tiden ligger på rätt nivå.