Annons

Innebandy: Hett länsderby inleder allsvenskt kval

En häftig derbykamp väntar i det allsvenska innebandykvalet.
Växjö IBK Utveckling ställs mot Lagan IBK i bäst av tre matcher.
– Kommer vi upp i nivå tror jag att vi slår dem, säger Växjötränaren Ola Karlsson.
Växjö • Publicerad 16 mars 2018 • Uppdaterad 17 mars 2018
Samuel Folkesson Algman är en spelare Lagan IBK får se upp med. På 21 seriematcher gjorde 17-åringen 27 mål och spelade fram till 16.
Samuel Folkesson Algman är en spelare Lagan IBK får se upp med. På 21 seriematcher gjorde 17-åringen 27 mål och spelade fram till 16.

Växjö IBK Utveckling har stått för en stark säsong herrarnas division 1 södra. Efter 22 spelade omgångar tog det talangfulla laget hem seriesegern, tolv poäng före tvåan Munka-Ljungby.

Nu startar kvalet för att nå allsvenskan, den näst högsta innebandyserien i Sverige. I första kvalomgången ställs Växjö mot Ljungbylaget Lagan IBK. Duellen är i bäst av tre matcher. Den första spelas på söndag i Fortnox Arena.

Annons

– En inspirerande uppgift för oss, säger Växjös tränare Ola Karlsson.

Topp fyra i division 1 södra gick vidare till det allsvenska kvalet. I och med seriesegern fick Växjö välja motstånd, där valet alltså föll på tabellfyran Lagan.

– Från början hade vi sagt att om vi tar fyran i serien har de fått kriga in i det sista och bör därför vara mer slitna. Vi har kunnat gå mer på halvfart och spara på energin, säger Ola Karlsson.

Att det dessutom blev ett Kronobergsderby är bara en bonus.

– Ett härligt derby. Lagan drar mest i publik och har ett kul drag kring sina matcher. Det blir en extra krydda som vi älskar, säger Växjötränaren.

Sett till statistiken är det klar fördel Växjö inför matchen, som vunnit båda mötena lagen emellan den här säsongen. Hemma blev det 5–4-vinst och borta blev det seger med hela 7–2.

– Vi har haft rätt bra koll på Lagan. Sedan är Lagan ett lag i serielunken och ett annat när det drar ihop sig. Det har vi full respekt för. Men kommer vi kommer upp i nivå så tror jag att vi slår dem, säger Ola Karlsson.

Vilka styrkor har Lagan som ni måste se upp med?

– Det är ett bra krigande lag. Ett homogent lag där alla sliter för varandra. Förmodligen kommer de att falla tillbaka lite grann och gå mycket på omställningar. Vi får inte falla in i deras spel utan måste ha fart i det vi håller på med. När vi driver upp farten har vi ett högre tempo än de andra lagen. Tålamod är ett annat nyckelord. Vi får inte förivra oss och försöka hitta ett avgörande direkt.

Lagan startade säsongen svagt och har fått kriga sig uppåt i tabellen hela säsongen. Efter en imponerande avslutning säkrade laget den sista kvalplatsen i den sista omgången.

Annons

– Försvarsspelet måste sitta. Växjö är bra i anfallszon där de springer mycket. Vi måste ha tålamod och göra rätt saker. När vi sedan har bollen måste vi vara mer noggranna än i senaste matchen mot dem. Växjö är bra på att vända spelet, säger Lagans tränare Johan Alm.

Efter söndagens drabbning spelas match nummer två på onsdag i Ljungby. En eventuell match tre spelas nästa lördag i Fortnox Arena. Vinnaren i den första kvalomgången ställs mot antingen Munka-Ljungby eller Olofström. Också det över tre matcher. Vinnaren i den kvalomgången spelar i allsvenskan nästa säsong.

Pontus StenerosSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons