Kenny Pavey i huvudroll - men Öster förlorade igen...

Sport Artikeln publicerades

Han hade huvudrollen inför matchen mot klubben där han blivit en legend. Han spelade den med bravur.
Kenny Pavey var inblandad i det mesta när Öster förlorade med 2–3 mot AIK.

Han satte själv 1–1 strax efter AIK:s ledningsmål. Han passade fram Pablo Pinones-Arce till reduceringsmålet 2–3. Kenny Pavey var inblandad i båda Östermålen framåt, men det som hände med bara minuter kvar blir troligen det bestående minnet av matchen. Först missade Vlado Zlojutro en straff. Sedan styrde huvudrollsinnehavaren ett inlägg i ribban.
– Jag har en känsla när bollen ska komma. Jag hör East Front jubla och tror den är inne. Men sedan hör jag nej. Det var konstig känsla. Det var synd, säger Kenny Pavey som hade mer flyt vid en liknande situation i första halvlek.
– Jag tar en chans där och stannar lite bakom. Det blir någon touch och jag kommer före Martin Mutumba. Jag gjorde ingen målgest precis som jag sade innan att jag inte skulle göra.

Trots att hanlåg bakom motståndarnas båda mål hyllades Kenny Pavey av cirka tusen AIK-anhängaren efter matchen. Britten kom till Ljungskile i slutet av 1990-talet, men under sex år hos Solnaklubben blev han en riktig legend. Den typiskt brittiska spelstilen älskades av publiken på Råsunda och nu är Kenny Pavey en lika viktig profil hos Öster.
I söndagens match var han inblandad i åtskilliga dueller. Som den britt han är gick han in hårt och det smällde. Motståndarna flög upp, men när de såg vem som tacklat dem förvandlades en bister uppsyn till ett stort leende.
– De känner mig och jag känner dem. Det är bara att köra. Just nu är det svårt att tänka på det. Vi är jättebesvikna. Vi spelar bra i dag, men vi fick ingen poäng. Det är tufft.

Kenny Paveys relationmed AIK hålls levande trots att han numera spelar med en annan klubb. Familjen bor kvar i Solna och han var till exempel god vän med den nyligen avlidne AIK-målvakten Ivan Turina som han spelade tillsammans med i två säsonger. I fredags fanns Kenny Pavey med på ett chartrat plan till begravningen i Kroatien.
– Det var skönt att jag kunde åka med dem till Kroatien. De hjälper mig mycket och jag är glad för det, säger Kenny Pavey som upplevt en vecka med otroligt mycket känslor.
Sportsligt tog Öster ett stort steg framåt jämfört med måndagens 0–1-förlust mot Åtvidaberg.
– Kollar vi matchen i dag och den mot Åtvidaberg är det två helt olika lag. Vi spelar mycket bra i dag. De är väldigt glada för tre poäng. Det kan jag lova. Vi har verkligen något vi kan ta med oss till mitt första derby mot Kalmar.

Kenny Pavey varen tidigare AIK-spelare som imponerade mot sin tidigare klubb. Det gjorde även Patrik Bojent som spelade i AIK mellan 2007 och 2009. Han var tillbaka på vänsterbacken som en av åtta förändringar i söndagens startelva.
– Jag har spelat 95 procent mer som vänsterback. Det är klart jag känner mig mer hemma där. Men det är lite från match till match. I dag fungerade vi bättre som lag och då är det enklare över huvud taget.

Vad tar ni med er till torsdagens derby?
– Det gäller att ta det här på rätt sätt och att vi känner att vi spelar bra i stället för att fokusera på resultatet.
Att fokusera på spelet är ett klokt val av Österspelarna i nuläget. Efter en bra start på allsvenskan har nykomlingen nu fem raka förluster.
– Vi ska ta med oss den här insatsen och kämpa och komma ut ännu mer taggade mot Kalmar, säger Patrik Bojent.