Lakers vände 1–4 till 6–4 mot Karlskrona

KARLSKRONA Artikeln publicerades
Liam Reddox, en av matchens stora kämpar i vändningen mot Karlskrona.
Liam Reddox, en av matchens stora kämpar i vändningen mot Karlskrona.

Underläge med 1–4 efter halva matchen. Ledning och seger med 6–4 efter full tid. Det svängde rejält när Växjö Lakers gästade Karlskrona på tisdagen.

Det märktes att det var omstart i SHL efter tio dagars uppehåll. Touchen och tajmingen i spelet fanns där inte riktigt från start hos något av lagen men det hindrade inte puckarna från att leta sig in i nätmaskorna.

I spel fem mot fyra sköt Daniel Gunnarsson ett skott som träffade Lakersbacken Peter Andersson på handen, ändrade riktning och överraskade Viktor Fasth i målet. 1–0 till Karlskrona.

Lakers svarade snabbt när Pontus Netterberg åkte med pucken bakom mål och försökte slå in den med en backhand. Istället hamnade den hos Jonas Röndbjerg som slog in sitt andra mål för säsongen och det var 1–1.

Karlskrona återtog sedan ledningen då Emil Lundberg styrde in 2–1 framför Fasth.

Växjö hade mycket puck och en handfull fina lägen att kvittera på nytt men närmare än Elias Petterssons öppna läge kom man inte före första periodpausen.

En ganska svag förstaperiod följdes av en ännu svagare mittakt, där Växjö Lakers annars så ramstarka försvarsspel närmast havererade. Positionsspelet var som bortblåst, backarna befann sig alltför långt upp i banan och öppnade för sylvassa lägen åt fel håll som Karlskrona inte var sena att hugga på.

3–1 av Henrik Törnqvist kom på ett rent friläge liksom Marcus Paulssons 4–1 efter 29.58. Då blev Växjö Lakers stjärnmålvakt Viktor Fasth utbutt och ersatt av Viktor Andrén, som direkt gick in och svarade för ett par svettiga räddningar och höll nere siffrorna.

Under andra halvan av perioden hittade Lakers ett enklare spel i egen zon och startade ursinniga framstötar mot Johannes Jönsson i KHK-kassen. Det skulle ge dubbel utdelning; först Linus Fröbergs 4–2-skott som såg ut att skjutas i ren ilska, sedan Joel Perssons kanon i powerplay.

4–3 och Lakers hade återupptagit direktkontakten med Karlskrona.

Tredje?

Hår fortsatte Växjö Lakers att trumma på mot Johannes Jönsson och efter fem minuter plockade Linus Fröberg fram krafter nog att svara för matchens enskilt största prestation när han, i kamp med tre Karlskronaspelare, köksvägade in 4–4-målet.

Sedan valde tränaren Sam Hallam att toppa laget. Den nykomponerade kedjan med Andrew Calof, Linus Fröberg och Liam Reddox antog sedan en avgörande roll. Efter 53.42 stred Linus Fröberg berömvärt framför Jönsson när sedan Calof fick tag på pucken och skickade in 4–5.

Sedan var det Viktor Andréns tur att agera matchvinnare. När plötsligt Mattias Guter kom helt fri och svarade för ett bra avslut läste Andrén honom föredömligt och limmade fast pucken. På den efterföljande utvisningen på Noah Welch för slashing var Lakers satt under hård press när Karlskrona spelade sex mot fyra.

Men efter en stor viljeinsats red man ut stormen och med två sekunder kvar gjorde Brendan Shinnimin samma sak som senast han besökte NTK Arena och skickade in pucken i tomt mål.