Mästaren Lakers premiärföll mot nykomlingen

Växjö Lakers stod inte för något mästarspel i säsongspremiären borta mot Timrå. Nykomlingen från Sundsvall vann med 2–1 efter en sen Lakersreducering.
SUNDVSALL • Publicerad 20 september 2018
Filip Hållander har satt det matchavgörande 2–0-målet och Timråspelarna jublar medan Lakersspelarna deppar.Foto: NILS JAKOBSSON

Färska SHL-nykomlingen Timrå stod för en väl genomförd förstaperiod där man försvarade sig effektivt och sedan dundrade framåt i kontringsattacker.

En sån snabb omställning kom efter 11.12 och den omsatte Timrå till 1–0.

Anton Wedin forcerade fram längs högersidan och spelade in centralt där Emil Berglund kom med fart och lyckades överlista Viktor Fasth i Lakersmålet.

Mästarlaget från Växjö såg lite trögstartat ut och lyckades inte få spelet att kugga i framåt. Det var först i slutet av första perioden som Lakers fick fast pucken offensivt och skapade ett par rejäla chanser till 1–1.

Pontus Holmberg, en länk i den frejdiga ungdomskedjan med Dominik Bokk och Jonas Röndbjerg, signalerade för mål efter 16.27, men hemmamålvakten Niklas Svedberg lyckades blockera pucken vid sin högra stolprot.

Pontus Netterberg hade ett bra skott från höger, men pucken träffade ribbkrysset så det klingade till ordentligt i NHK Arena.

I slutminuten av första perioden var Emil Berglund nära att bli tvåmålsskytt när Timrå åter kom fram i en kontring. Jeremy Boyce-Rotevall passade in till Berglund som fri med Fasth inte fick träff på pucken.

I andra perioden tog Växjö Lakers för sig allt mer och Erik Josefsson skickade i väg ett skott som Niklas Svedberg räddade med benskyddet, men pucken gled mellan benen och var på väg över mållinjen när Svedberg lyckades rensa med klubban och pucken tog stolpen och ut. Ytterst nära 1–1 där.

Båda lagen fick varsin chans att spela powerplay, men målen uteblev.

Mot slutet av perioden blev det mer och mer grinigt på isen och den tredje perioden inleddes i spel fyra mot fyra.

Lakers försökte mobilisera för en kvittering, men istället ökade Timrå på till 2–0 tidigt efter mål av Filip Hållander, elegant framspelad av Johannes Kinnvall.

Därefter kändes det aldrig som att Lakers var riktigt nära att nå i kapp. Men elva sekunder från slutet, i spel sex mot fem, lyckades Lakers nå en reducering efter mål av Roman Horak.

Viss nerv tilltog, men Timrå höll undan och tog tre välförtjänta poäng. Lakers får ladda om till lördagens hemmapremiär mot Linköping.